saltar al contingut principal
Cercar
URV

Mary Astell

Data de naixement i/o mort:
1666 – 1731, Newcastle-upon-Tyne
Destacada per...
crear un precedent que seria seguit per altres dones: el de la dona instruïda que tria viure sola i en relació amb altres dones, i en què el desig de saber pren cos.

Mary Astell, una dona reconeguda al seu temps pel seu enginy, eloqüència i erudició, va crear en la seva vida un precedent que seria seguit per altres dones de la societat anglesa: el de la dona instruïda que tria viure sola i en relació amb altres dones, i en què el desig de saber pren cos.
Va néixer al si d’una familia burgesa, vinguda a menys, de Newcastle, una ciutat que, abans de la Reforma, havia estat un important centre de monaquisme, la qual cosa constitueix un referent que, molt probablement, Mary intentarà recuperar, tot dotant-lo d’un nou significat.
A la mort del seu pare, va viure en una llar fonamentalment femenina. El seu oncle va ser el seu preceptor. Així, en un moment en què la majoria de les dones eren analfabetes, ella va rebre una educació que comprenia estudis de filosofia, matemàtiques i algunes llengües modernes. Per la seva obra podem deduir que posseïa coneixements de teologia, política, història i literatura clàssica. Va viure la seva joventut gaudint de la soledat, absorta en el plaer de la lectura.
Quan tenia al voltant de vint anys, decideix traslladar-se a Londres amb la intenció de romandre soltera i dedicada a la literatura, essent molt conscient tant de les limitacions que la societat del seu temps imposava a les dones com de la força dels seus propis desigs: els d’un ànima “nascuda per a més”, que aspira a la grandesa.