saltar al contingut principal
Cercar
URV

Ellen Swallow Richards

Data de naixement i/o mort:
1842, Massachusetts – 1911, Boston.
Destacada per...
ser la primera dona en entrar al MIT i ser membre de l'AIMME.

Ellen Henrietta Swallow Richards va néixer el 3 de desembre de 1842 a Dunstable, Massachusetts. Va ser la primera dona en entrar en el prestigiós MIT (Massachusetts Institute of Technology) per estudiar química i es va al 1873. Va continuar els seus estudis en el MIT durant dos anys més, però no va aconseguir el doctorat perquè els professors del MIT no volien que el primer doctorat en Química fos una dona.
El 1875, Ellen es va casar amb Robert Richards, que era el cap del Departament Enginyeria de Mines al MIT. El treball amb el seu marit en la química del mineral d'anàlisi la va portar a ser la primera dona triada per ser membre de l'American Institute of Mining and Metallurgical Engineers. El seu àmbit professional es va centrar en el medi ambient: anàlisi de l’aire, de l’aigua i de la terra. Va ser una pionera en la protecció del medi ambient.
A l'any següent, va obrir el Laboratori de la Dona al MIT, on s’ensenyava a les dones química bàsica i industrial, biologia, i mineralogia. Un de seus principi bàsics era que les dones han "d’armar-se d’amplis coneixements en química així com en les lleis de la física i la mecànica". També el 1876, es va convertir en el cap de la secció de ciència del Society to Encourage Studies at Home, societat que formava a les mestresses de casa i a les famílies en diverses matèries, com ara: economia de la llar, nutrició, etc. Ellen treballava per tañl de millorar els menjadors escolars i lluitava per a que s’introduïssin de cursos d'economia domèstica a les escoles públiques de Boston. El 1899, va organitzar una conferència d'estiu per definir les normes per a la formació i certificació en l'economia domèstica. Les persones que van assistir a aquesta conferència van formar més tard, l’American Home Economics Association (AHEA) i van triar Ellen presidenta el 1908.
Dos anys després de convertir-se en president de la AHEA, Ellen va començar el Diari de l'Economia Familiar. El 1910, se li va concedir el doctorat honoris causa en el Smith College. Ellen Richards va morir el 30 de març de 1911 a Boston, a l’edat de 68 anys.