Entitats: Ajuntament de Reus, escoles i instituts d'educació secundària de Reus i Tarragona.
Resum: Des del 2013, l’estudiantat de 4t del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la URV han dut a terme activitats d'Aprenentatge Servei a més de 28.000 nens i nenes dins l'assignatura Pràctiques Comunitàries; en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus i diferents escoles de Tarragona. L’estudiantat aprén a transmetre consells de salut i reflexionen sobre la necessitat de formar a la població en aspectes rellevants per la seva qualitat de vida. Les activitats, prèviament entrenades, es basen en la prevenció a edats prematures de diferents problemes de salut amb alta prevalença en la població adulta. L'avaluació de l'impacte de les activitats ha demostrat que el grau de coneixement dels escolars en hàbits nutricionals saludables va millorar un 19% després de dur a terme les activitats proposades.
Entitats: Escoles, casals, centres cívics, associacions i entitats de la ciutat de Reus
Resum: Els estudiants de 4t curs del Grau de Nutrició Humana i Dietètica i del Grau de Fisioteràpia van realitzar diverses activitats d'APS a més de 4.000 nens de les escoles i instituts de Reus durant el curs 2015-2016. La realització d'aquestes activitats fa que els estudiants de la URV aprenguin a transmetre consells de salut, reflexionin sobre la necessitat de formar a la població i, per tant, millorin la seva qualitat de vida en general. Tots els temes tractats es basen en la prevenció a edats prematures de diferents problemes de salut amb alta prevalença en la població adulta, com obesitat i lumbàlgies. Els objectius específics de les activitats inclouen conèixer alternatives saludables, la importància d'uns hàbits alimentaris saludables, quins aliments han de configurar un esmorzar saludable, o les postures correctes a l'hora de realitzar diferents activitats de la vida diària. Aquestes activitats és desenvolupen des del curs 2012-2013 en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus i diverses escoles i centres cívics de la ciutat.
Entitats: Escoles i centres cívics de la ciutat de Reus
Resum: Després de realitzar l'assignatura: "Pràctiques Comunitàries" l'estudiant podia decidir al curs 2015-16 realitzar el Treball Fi de Grau en l'àmbit Promoció de la Salut-Aprenentatge Servei.
Entitats: Escoles i centres cívics de la ciutat de Reus
Resum: Després de realitzar l'assignatura: "Pràctiques Comunitàries" l'estudiant podia decidir al curs 2015-16 realitzar el Treball Fi de Grau en l'àmbit Promoció de la Salut-Aprenentatge Servei.
Treball de Fi de Grau - Treball sobre hàbits alimentaris
Resum: Aquest projecte es deriva del II Mercat de Projectes Socials de la URV, celebrat al Campus Sescelades, Tarragona. El projecte va ser dut a terme per un grup de quatre estudiants en el marc del seu treball de fi de grau al curs 2015-16. Els alumnes han tingut l'oportunitat de col·laborar amb l'associació en l'objectiu de detectar i prevenir els problemes d'alimentació i les seves conseqüències com l'obesitat. S'han realitzat intervencions d'educació nutricional als usuaris de l'associació i s'elaborà material visual i tàctil per poder treballar els bons hàbits alimentaris. Durant la realització del projecte es va detectar una elevada prevalença de sobrepès i obesitat en el col·lectiu, a més d'una baixa qualitat de la dieta i una conducta sedentària. El programa d'educació nutricional adaptat al col·lectiu va millorar els coneixements sobre alimentació saludable, mesurats a través de l'avaluació de les diferents sessions. A més, el material elaborat i utilitzat en cada sessió roman al centre col·laborador, per tal que es pugui utilitzar quan els educadors, els quals també eren presents a les activitats, ho creguin convenient.
Treball Fi de Grau - Elaboració d'una guia pràctica d'hàbits saludables per a persones amb discapacitat intel·lectual
Resum: Es tracta d'un projecte interdisciplinari entre el Grau de Nutrició Humana i Dietètica i el Grau d'Infermeria, desenvolupat en el marc dels Treball Fi de Grau al curs 2018-19. L'objectiu va ser l'elaboració d'una guia pràctica d'hàbits saludables per a persones amb discapacitat intel·lectual que es troben sota tutela pública i que es troben en una situació d'autonomia o que son susceptibles de ser-hi. L'estudiantat va fer un treball de camp conjunt d'entrevistes obertes i observacions amb dues persones usuàries de l'entitat amb l'objectiu de detectar què entenien per dieta saludable i hàbits saludables. Van elaborar una guia d'hàbits saludables pràctica i entenedora, dirigida a aquest col·lectiu específic amb la supervisió de les responsables de l'entitat. Per últim, van dissenyar i desenvolupar un taller per posar en pràctica els continguts del materials amb les persones usuàries de l'entitat susceptibles d'entrar en una situació d'autonomia.