saltar al contingut principal
Cercar
URV

Joan Robinson

Data de naixement i/o mort:
1903 - 1983, Anglaterra
Destacada per...
reconeguda economista post-keynesiana i destacada per les seves aportacions derivades de la teoria del capital.

Joan Violet Robinson fou una economista anglesa, post-keynesiana. Després de la mort de Keynes va formar part de l’anomenada Escola Post-Keynesiana de Cambridge a Anglaterra. Robinson constitueix un paradigma d’economista heterodoxa, ja que les seves teoritzacions van reunir elements de les més diverses escoles, oposant-se a las diverses ortodòxies dominants en Economia.

Les seves primeres aportacions en Economia van ser a l’àrea de la competència imperfecta, oposant una variant a la tradició neoclàssica–marshalliana que dicotomitzava l’economia entre competència perfecta i monopoli absolut.

Robinson va participar a l’obra cabdal de Keynes, Teoria General de l’Ocupació, l’Interès i el Diner (1936), rebent el reconeixement de l’autor al pròleg de l’obra. L’any 1942 va publicar un assaig sobre economia marxista intentant rescatar els aspectes conceptuals, purament econòmics de l’obra de Karl Marx, i deslligant-se dels dogmatismes que impedien realitzar una lectura acadèmica de El Capital.

Controvèrsia a Cambridge

Les seves aportacions més reconegudes deriven del seu treball sobre la teoria del capital, i el creixement econòmic en les dècades dels 50 i 60. Mai va acceptar la teoria neoclàssica del capital, com sí van fer altres companys seus del Cercle Post-Keynesià, com Robert Solow o Paul Samuelson. Va protagonitzar amb aquests economistes la famosa Controvèrsia entre les dues Cambridges en relació a la teoria del capital i les seves implicacions para la teoria del creixement.

Professora en la Universitat de Cambridge des de 1931, no va arribar a ser catedràtica fins el 1965. Mai li van donar el Premi Nobel, fet que ha esta considerat un dels més tristos i injustos tractes deliberadament discriminatoris.