saltar al contingut principal
Cercar
URV

Exposició "Heroismos"


Heroismos. Història d’un nitrat. La recuperació més excepcional del cinema tarragoní.

Accés al recorregut virtual

L’exposició “Heroismos. Història d’un nitrat...” mostra fragments restaurats, documents d’època (fotocroms, el llibret amb l'argument del filme, etc.) i un curtmetratge documental per commemorar la recuperació parcial de la pel·lícula Heroismos, rodada a Tarragona l’any 1922, i el context en què va ser produïda.

Heroismos és un llargmetratge dirigit per Lluís Bonet i produït per Creu Roja que tenia com a finalitat recaptar diners per a l’Hospital de Sang que atendria a Tarragona els ferits a la Guerra del Rif. La pel·lícula resultant contenia imatges de llosc emblemàtiques de la ciutat com ara la Catedral, les Muralles, el Balcó del Mediterrani, entre d'altres. Paral·lelament al film, d'uns 100 minuts de durada, es va publicar un llibret amb l'argument.

La pel·lícula, a poc a poc, va ser oblidada i, finalment, com en molt d'altres casos de films de principi de segle XX, el metratge va desaparèixer. 

El 2012 es van descobrir els primers fragments de pel·lícula en nitrat, un material cinematogràfic antic del qual no és habitual trobar vestigis fora de filmoteques o col·leccions. Quatre anys més tard, la restauració de la pel·lícula començava mitjançant una col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i la URV. La difusió que es va fer en aquell moment va acabar en el descobriment de tres rotlles més que estaven en mans de Josep Banús, al poble de la Masó.

Actualment la pel·lícula es troba dipositada a la Filmoteca, la qual vetllarà per preservar-la. Des de l'Aula de Cinema celebrem haver contribuït que un document audiovisual de gran valor històric i social, que retrata una època i unes pràctiques de principi de segle a Tarragona, pogués tornar a formar part viva del nostre patrimoni.



Informació pràctica de l'exposició

  • Lloc: Hospital de Santa Tecla (entrada per la porta d'emergències)
  • Inauguració: dijous 1 de juny de 2023, 18:00 h

Horari de visites:

  • De dilluns a divendres: de 17 a 20 h
  • Dissabte i diumenge:  d’11 a 13 h i de 17 a 20 h
  • L'exposició serà visitable fins al diumenge 11 de juny.

#heroismostgn

Activitats dins de la mostra

  • Conferència: “A l'Àfrica, minyons! La Guerra del Rif i el Desastre d'Annual”, sobre la Guerra del Marroc, de Jaume Camps (URV)
  • Dimarts 6 de juny, de 19 a 20 h

El 1912 naixia el Protectorat espanyol del Marroc. A Espanya li pertocà el control de la zona del Rif, un lloc tradicionalment bel·ligerant amb el poder central. Des de l'inici de l'ocupació s'aixecaren les primeres partides de resistents, que provocaren greus problemes a les tropes espanyoles i que culminarem amb la Derrota d'Annual el 1921, on uns 8.000 espanyols perderen la vida.

En aquesta conferència s'explicarà com foren aquestes campanyes i què provocà la greu derrota de l'Exèrcit espanyol, i com, finalment, aconseguiren dominar el territori gràcies a l'armament químic.

Jaume Camps Girona és doctor en Història i professor del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV.


  • “Tarragona hospitalària. La pràctica mèdica a través del film Heroísmos”. Conferència de Josep Barceló (URV)
  • Dijous 8 de juny, de 19 a 20 h

La troballa i restauració del film Heroísmos ens permet descriure gràficament certs escenaris de cura, així com analitzar algunes pràctiques mèdiques que ja no són possibles de reconstruir mitjançant fonts orals. Cal tenir present que la finalitat de la pel·lícula fou la de recaptar diners per construir i posar en marxa, a Tarragona, un hospital per atendre els ferits provinents de la guerra del Rif (1911-1927).

És per això que, en diferents parts del film, s'hi poden veure escenes que ajuden a fer visible com era la pràctica mèdica i hospitalària durant el primer terç del segle XX. A més, aquest document cinematogràfic també possibilita l'aproximació a l'imaginari que sobre la salut i la malaltia tenia la societat tarragonina dels anys vint del segle passat -i per extensió la catalana-. En resum, l'objectiu d'aquesta conferència és abordar, a través de la pel·lícula Heroísmos, tot un seguit de qüestions històriques relacionades amb la història de la medicina.

Josep Barceló Prats és doctor en Antropologia, historiador de la medicina i professor del Departament d'Infermeria de la URV.


Crèdits de l'exposició

  • Organització: Aula de Cinema de la URV i Xarxa Santa Tecla
  • Col·laboració: Filmoteca de Catalunya, Creu Roja, Ajuntament de Tarragona
  • Comissàries: Maria Roig i Joana Zapata
  • Producció: Vanina Hofman (Aula de Cinema URV) i Joan Adserà Quesada (Xarxa Santa Tecla)
  • Audiovisual: S. Morris Produccions
  • Grafisme: Sergi Martín
  • Mediadors culturals a la sala: Andrea Verge Martín i Pau Díaz Navarro (URV)
  • Visita virtual: Pere Manel Martin Serrano