saltar al contingut principal
Cercar
URV

María Vallet Regí

María Vallet Regí durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
María Vallet Regí durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
Data d'investidura:
22 d'abril de 2022
Padrí:
Yolanda Cesteros
Àrea de coneixement:
Química

María Vallet, catedràtica de Química Inorgànica de la Universitat Complutense de Madrid, és una científica pionera en el camp de la química aplicada a la medicina. Als anys 90 va obrir camí en l'ús de materials bioceràmics per regenerar els teixits ossis i, des de l'any 2001, va obrir un nou camp terapèutic i de recerca basat en l'ús d'aquests mateixos materials per al transport i alliberament de fàrmacs en el tractament d'infeccions, càncers, malalties òssies i osteoporosi. Les aplicacions als pacients en aquest segon camp encara hauran d'esperar uns anys, però el salt qualitatiu serà rellevant.

El treball de Vallet és multidisciplinari i integra la química, la biologia, la farmacologia, l'enginyeria, la medicina i la física per assolir solucions per a la salut humana que han suposat un punt d'inflexió. La integració dels diferents camps va fer possible arribar a fabricar teixits similars als originals del pacient, per regenerar els danyats, utilitzant materials ceràmics mesoporosos inorgànics. Amb l'ajuda de matrius fetes amb biomaterials coberts amb una capa de cèl·lules que es fan créixer fins a colonitzar l'estructura completa, es converteixen en un teixit o òrgan funcional.

A principi dels anys 2000, va tenir la idea d'utilitzar aquests materials en combinació amb la nanomedicina per tenir una aplicació que suposa un gran salt endavant i que resol el problema que presenten els medicaments més esperançadors en la lluita contra el càncer, que són ineficaços quan s'introdueixen a l'organisme perquè els enzims degraden aquests medicaments en pocs minuts. En canvi, la resistència mecànica, l'estabilitat química, la biocompatibilitat i la resistència als atacs microbians que presenten les nanopartícules inorgàniques, com les de sílice mesoporosa, els fa avantatjosos per carregar-hi fàrmacs que s'hauran de subministrar als pacients per arribar a tractar només els punts desitjats.

Discursos d’Investidura