saltar al contingut principal
Cercar
URV

Publicacions de la Càtedra


Una de les funcions de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller és lal divulgació de tot allò que envolta el món dels castells. És per això que, per iniciativa pròpia o d’acord amb altres agents actius del món casteller, s’han publicat diversos volums. A més, la Càtedra té obert un projecte per poder accedir en obert a publicacions de temàtica castellera, que faran que en el futur, el llistat de publicacions que es presenta en aquesta pàgina vagi creixent.

Llibres i treballs editats amb el suport de la Càtedra:

  • On és l'Estel·la? Una història de castells

    Llibre infantil il·lustrat editat en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que explica de manera amena i divertida la història dels castells. Les il·lustracions són de Xevidom.

    Més informació

    Llibre disponible al CRAI.

  • Guia didàctica del fet casteller: Del Ball de Valencians als Xiquets de Valls

    Guia didàctica que té per objectiu oferir als centres de secundària una proposta de treball interdisciplinari a l'entorn del naixement dels castells humans, mitjançant l'apropament i la descoberta dels orígens dels Xiquets de Valls. El contingut sorgeix de la investigació duta a terme per l'historiador Alexandre Cervelló Salvadó. El llibre original i la seva adaptació a guia didàctica permeten intuir com i quan van aparèixer els primers castellers. Amb l'ajut d'aquest material, i mitjançant una sèrie d'activitats multidisciplinars que versen sobre els castells des de diversos punts de vista, xiquets i xiquetes dels instituts coneixeran detalls dels inicis d'una tradició que ha perdurat fins als nostres dies.

    Disponible en obert, aquí.

  • Els orígens dels Xiquets de Valls: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849)

    Treball històric d’Àlex Cervelló.

    Disponible al CRAI de la URV. Més informació.

  • Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme

    Segon volum en el marc de la recerca sobre la història dels Xiquets de Valls, dirigida per Àlex Cervelló. El llibre és el fruit de la tesi doctoral d’Àlex Cervelló.

    Accés a la tesi doctoral: Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme.

    Llibre disponible al CRAI

     

  • Enciclopèdia Castellera. Història I: dels antecedents al 1939

    El primer volum de l'Enciclopèdia castellera està dedicat a una primera part de la història dels castells, que s'inicia amb l'anàlisi dels seus antecedents i la descripció dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil espanyola. El volum inclou també l'estat de la qüestió sobre els castells nets més polèmics del segle XIX i sobre la possibilitat que s'intentés o fes un castell de deu pisos.  

  • Enciclopèdia Castellera. Història II: Del 1939 al 2016

    El segon volum de l'Enciclopèdia castellera analitza la història dels castells des del final de la Guerra Civil espanyola fins a la temporada del 2016.  Aquest volum inclou també un estudi dels diferents concursos castellers que hi ha hagut al llarg de la història. 

  • Enciclopèdia Castellera: Tècnica i ciència

    El tercer volum analitza la tècnica castellera i la ciència que hi ha darrere els castells. 

  • Enciclopèdia Castellera: Antropología i Sociologia

    El quart volum analitza els aspectes sociològics i antropològics dels castells. La part final del volum inclou uns quadres i fitxes que recullen les colles actuals i les desaparegudes en el moment de publicació de l'obra, així com la trajectòria històrica de les agrupacions vallenques. 

  • Isidro de Rabassó: Fet castells és necessari

    Aquest conte és un relat de ficció infantil al voltant de la figura del mític casteller i cap de colla, Isidre Tondo i Ballart. Un encontre generacional entre un menut enxaneta i el veterà casteller, entre els Valls actual i el del s. XIX, on fer castells es convertirà també en una metàfora sobre els valors vitals. El conte ha estat escrit per Roger Roig amb il·lustracions de David Rovira. 

    Vídeo de la narració feta per la canalla de la CVXV "Isidro de Rabassó. Fer castells és necessari"