saltar al contingut principal
Cercar
URV

Publicacions de la Càtedra

Una de les funcions de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller és lal divulgació de tot allò que envolta el món dels castells. És per això que, per iniciativa pròpia o d’acord amb altres agents actius del món casteller, s’han publicat diversos volums. A més, la Càtedra té obert un projecte per poder accedir en obert a publicacions de temàtica castellera, que faran que en el futur, el llistat de publicacions que es presenta en aquesta pàgina vagi creixent.

Llibres i treballs editats amb el suport de la Càtedra:

 • On és l'Estel·la? Una història de castells

  Llibre infantil il·lustrat editat en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que explica de manera amena i divertida la història dels castells. Les il·lustracions són de Xevidom.

  Més informació

  Llibre disponible al CRAI.

 • Guia didàctica del fet casteller: Del Ball de Valencians als Xiquets de Valls

  Guia didàctica que té per objectiu oferir als centres de secundària una proposta de treball interdisciplinari a l'entorn del naixement dels castells humans, mitjançant l'apropament i la descoberta dels orígens dels Xiquets de Valls. El contingut sorgeix de la investigació duta a terme per l'historiador Alexandre Cervelló Salvadó. El llibre original i la seva adaptació a guia didàctica permeten intuir com i quan van aparèixer els primers castellers. Amb l'ajut d'aquest material, i mitjançant una sèrie d'activitats multidisciplinars que versen sobre els castells des de diversos punts de vista, xiquets i xiquetes dels instituts coneixeran detalls dels inicis d'una tradició que ha perdurat fins als nostres dies.

  Disponible en obert, aquí.

 • Els orígens dels Xiquets de Valls: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849)

  Treball històric d’Àlex Cervelló.

  Disponible al CRAI de la URV. Més informació.

 • Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme

  Segon volum en el marc de la recerca sobre la història dels Xiquets de Valls, dirigida per Àlex Cervelló. El llibre és el fruit de la tesi doctoral d’Àlex Cervelló.

  Accés a la tesi doctoral: Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme.

  Llibre disponible al CRAI