saltar al contingut principal
Cercar
URV

EstiURV

Amb EstiURV la Universitat vol oferir als estudiants de secundària formació científica sobre les diferents disciplines que s'hi imparteixen, a fi que ampliïn els seus coneixements i es despertin vocacions científiques i professionals. 

 • Termini de preinscripció: fins el 26 de juny
 • Preu matrícula:  20 € (Excepte Campus Físico-Matemàtic d’Estiu, que és gratuït)                                                                                                                               

Juliol del 2020

4rt d'ESO i 1r Batxillerat

 
Cursos Dates Horari Places Observacions ESO/Batxillerat
Be CSI

Del 6 al 10 de juliol

Del 13 al 17 de juliol

De 9:30 a 13:30h 20 Nota d’anglès: 8 4rt d'ESO i 1r Batxillerat
Introducció al Dibuix Tècnic a les enginyeries mitjançant modelatge i impressió 3D

Del 6 al 10 de juliol

Del 13 al 17 de juliol

 • Les sessions teòriques de 17 a 18:30 h i les tutories i dubtes d'11 a 11:30 h (pel cus de la setmana del 6 al 10 de juliol)
 • De 10 a 11:30h (pel curs de la setmana del 13 al 17 de juliol)
20 Alumnes de 1er de batxillerat tenen prioritat 4rt d'ESO i 1r Batxillerat
Introducció a l'Enginyeria Mecànica assistida per ordinador Del 13 al 17 de juliol De 15:30 a 17h 15 Alumnes de 1er de batxillerat tenen prioritat 4rt d'ESO i 1r Batxillerat
Campus Físico-Matemàtic d'Estiu Del 23 de juny al 28 de juliol Dimarts i dijous de 10 a 12 h 80 Excel·lents qualificacions 4rt d'ESO i 1r Batxillerat
 • Be CSI
  • 4rt d'ESO i 1er Batxillerat
  • This course is open to students who want to practise and improve their English communication skills (no English language certificate is required). Be CSI stands for Building Critical and Creative thinking, Self-confidence, and Independent learning; essential 21st Century learning and life skills that contribute to a student's future career. Participants will increase vocabulary acquisition, writing, reading and oral comprehension competencies through authentic material such as music, short films, TED talks, news articles, etc. The methodology used includes a wide range of flexible and guided activities which culminate in online discussion forums. These forums will create an interactive environment among students which will enrich everyone's experiences in the course.This course will also offer live online converstation every day as an opportunity for students to practise their English speaking skills with other participants and the teacher.
  • Nota d'accés: 8
  • Lloc: Campus Virtual URV (Moodle)
  • Places: 20 alumnes
  • Professor/a: Alba Escriu
  • Programa
  • Preinscripció


 • Introducció a l'Enginyeria Mecànica assistida per ordinador
  • 4rt d'ESO i 1er Batxillerat
  • En aquesta activitat es donarà una visió de l'assistència que donen els programaris actuals a l'enginyeria mecànica. Es treballarà amb el programari per realitzar diferents tasques representatives de l'enginyeria mecànica. Les tasques que es realitzaran aniran des del disseny 3D, la creació de plànols, l'aplicació dels mòduls de simulació on es realitzaran simulacions de mecanismes, càlculs estructurals i mecanitzat de peces.
  • Aclariment: els alumnes de 1er de Batxillerat tenen preferència d'accés. En el cas que hi hagi places vacants, podran participar els alumnes de 4rt d'ESO que ho hagin sol·licitat.
  • Treball autònom de l'alumnat aproximat de 2.5h/dia
  • Places: 15
  • Lloc: Campus Virtual URV (Moodle)
  • Programa
  • Preinscripció
  • Professor/a: Albert Fabregat
  • IMPORTANT. Requeriments tècnics:

 • Campus Físico-Matemàtic d’Estiu
  • Activitat dirigida a alumnes de 4t d'ES i 1r de BAT amb excel·lents qualificacions escolars.
  • 12 sessions de 90 minuts (dimarts i dijous de 10 a 12h), amb un descans.
  • El campus ofereix una sèrie de sessions interactives sobre temes d'interès i d'actualitat relacionats amb física i matemàtiques, com nanociència, superconductivitat, làser, fotònica, criptografia, epidèmies, intel·ligència artificial, relativitat, 5G, etc,. impartides per investigadors rellevants que estan treballant en aquests camps. Una oportunitat única perquè els estudiants puguin ampliar els coneixements i conèixer de primera ma l'apassionant món de la recerca i les persones que la lideren. Tal com deia el Dr Glenn Seaborg, premi Nobel de Química en una carta adreçada a un jove científic, "... L'actual era de descobriments està obrint fronteres en ciències de l'espai, medicina, biologia, intel·ligència artificial, noves fonts d'energia... Les possibilitats són gairebé il·limitades. Tu pots formar-ne part.
  • Places: 80
  • Plataforma MS teams
  • Preinscripció
  • Aportació voluntària de 15 Euros: diners íntegrament transferits a una ONG del territori relacionada amb la discapacitat
  • Lliurament de diplomes d'aprofitament
  • Conferències (en aquest enllaç podeu conèixer els nostres conferenciants):
Conferències Conferenciant Contingut
La física de les epidèmies Álex Arenas En aquesta xerrada explicarem com es fan els models que permeten preveure l'expansió de les epidèmies, i com es poden utilitzar per a intentar frenar aquesta expansió.
Física, probabilitat i intel·ligència artificial Marta Sales-Pardo En aquesta sessió parlarem de la relació que tenen la física i la teoria de la probabilitat. Veurem com l'ús de la probabilitat per descriure sistemes físics ens permet entendre fenòmens com per exemple el canvi de fase d'una substància o el fet que la informació es pugui transmetre fàcilment entre persones. Finalment, veurem com aquestes idees es poden utilitzar en el món de la intel·ligència artificial, en concret en el disseny de sistemes de recomanació que siguin capaços d'aprendre les nostres preferències i recomanar-nos pel·lícules, llibres o música que ens interessin.
La nit: una finestra directa al cosmos proper i mitjà, i que entreveu l'univers llunyà Roger Cabrè Rodón En aquesta sessió es pretén divulgar idees sobre les estructures i objectes còsmics que podem observar cada nit des del cel de les nostres terres a escales properes i mitjanes de llunyania, i a partir d'aquí estendre's a l'univers "sencer". És una sessió expositiva i participatiuva en el que es posaran exemples basats en multitud d'imatges, amb el suport d'alguns continguts web i complementàriament guiats per software de simulació del cel nocturn local (Stellarium).
Materials superconductors i sostenibilitat Francesc Diaz La nostra societat fabrica, transforma i utilitza materials de forma poc sostenible. Per exemple es consumeix carbó per produir electricitat, provocant emissió de CO2 a la atmosfera, i aproximadament un 25% de d'aquesta electricitat es perd en el transport o males pràctiques energètiques. La recerca aporta propostes que ajuden a minimitzar aquests aspectes. Un cas clar es la superconductivitat i els materials superconductors. En aquesta sessió es presentarà l'efecte físic de la superconductivitat, els materials que la fan possible, la criogènia, la levitació superconductora, etc. i es debatran les múltiples possibilitats d'aplicacions sostenibles de la superconductivitat.
La fibra òptica. Fonaments i aplicacions Josep Maria Serres La fotònica, la ciència que genera, controla i detecta la llum és el futur. On les tecnologies convencionals s'aproximen als seus límits, en termes de velocitat, capacitat i precisió, la fotònica ofereix solucions úniques. La fibra òptica il·lustra la forma en què la fotònica amplia els límits de la ciència i, a més, millorar la nostra vida quotidiana. Amb la sessió proposada es presentarà la base del seu funcionament i que és, la seva evolució històrica, les múltiples interessants aplicacions, com els avantatges i inconvenients d'aquesta tecnologia.
Criptografia: passat, present i futur Oriol Farràs Aquesta sessió és una introducció a la criptografia. Veurem problemes matemàtics en els que es basa la seva seguretat, l'ús que en fem en el dia a dia (webs, whatsapp, mòbil, ...), usos més avançats (conducció autònoma i bitcoin), i reptes matemàtics que haurem d'afrontar molt aviat
Nanomàquines i moviment Brownià Josep Bonet Avalos Els científics pensen en poder dissenyar nanomàquines per desenvolupar diferents funcions, moltes d'elles orientades a la medicina, similars als que existeixen a les cèl·lules naturals on les fluctuacions són degudes a l'agitació tèrmica. En aquesta sessió revisarem els avenços en la recerca sobre el comportament de nanomàquines, el qual obre la porta al disseny de futurs nanobots, capaços de revolucionar la medicina i la tecnologia en general.
Les matemàtiques de la música i la música de les matemàtiques Maria Bras Amoros La música és, sens dubte, la més matemàtica de totes les arts. Històricament les matemàtiques i la música s´han estat retroalimentant ja des del temps de Pitàgores. Veurem com alguns conceptes matemàtics com els fractals, els nombres de Fibonacci, la proporció àuria o els logaritmes, no només són presents en la música, sinó que es poden introduir en termes musicals. Després veurem en directe el funcionament d´alguns instruments de corda, de vent i de percussió i analitzarem el seu comportament harmònic.
La fibra òptica i la fotònica Jaume Masons Bosch Les fibres òptiques juguen un paper molt important en la fotònica, mitjançant la transmissió òptica es pot enviar una gran quantitat d'informació, a grans distàncies i amb unes pèrdues molt petites. Tots aquests avantatges, units a la possibilitat de multiplexar la informació utilitzant llums de diferents colors i el recent desenvolupament de làsers barats i eficients, ha fet que les fibres òptiques hagin desplaçat a la comunicació amb cables elèctrics i que, en definitiva la fotònica hagi sobrepassat a l'electrònica. En aquest seminari analitzarem les bases físiques que hi ha darrera les fibres òptiques. Veurem conceptes com ara el de la reflexió total i entendrem com un feix de llum pot viatjar sense pèrdues per un material que tingui unes propietats òptiques (índex de refracció) adequades. Farem també experiències de laboratori que ens mostraran com es transporta la llum en fibres de diferents característiques i sota diferents condicions d'entrada de la llum.
Arriba el 5G... i amb ell la inevitable revolució de les màquines Jesús Jorge Brezmes Llecha El desplegament de la tecnologia 5G revolucionarà la nostra societat tant o més que la aparició i popularització dels "smartphones" o telèfons intel·ligents. El nou estàndard no es simplement un perfeccionament de telefonia 4G, és una nova filosofia que es concreta en un munt de nous serveis només possibles ajuntant un conjunt de tecnologies de nova generació. El 5G es vol anticipar, donar resposta i generar noves oportunitats a una societat en constant evolució científica i tecnològica. En definitiva, ens farà ser espectadors privilegiats de la propera revolució en la que el control remot massiu de màquines i processos modificarà la capa industrial i, de rebot, canviarà els paradigmes de la societat tal i com la coneixem ara mateix.
Sol, electrons i electricitat Emilio Palomares La llum del Sòl deixa a la Terra en un hora més energia de la que necessitaríem en molts anys si fóssim capaços de emmagatzemar-la tota de forma sostenible. Els materials fotovoltaics transformen la llum del Sol en electricitat. En aquesta sessió es parlarà dels processos que ocorren dintre d'aquests materials i de la recerca per millorar la seva eficiència. En els darrers 20 anys s'han descobert nous materials basats en molècules i materials orgànics que a diferencia del Silici tenen un impacte ambiental mínim en la seva producció i s'han desenvolupat noves tècniques espectroscòpiques per a estudiar tots els processos a escala molecular i aconseguir la màxima eficiència
De Galileu a Einstein: gravetat i relativitat Miquel López Forner

A dia d'avui es continuen considerant vàlides les bases del pensament d'Einstein que regeixen els principis de relativitat i equivalència, que són avalats per experiments i observacions astrofísiques i també, sense anar més lluny, les podem trobar en la nostra vida quotidiana quan fem ús del GPS, en la diagnosi per la imatge o quan ens escalfa el sol.

En aquest taller volem apropar a l'estudiant la imatge d'una persona que va canviar la física a través de la seva teoria de la relativitat i de les contribucions revolucionàries que continuen vigents a dia d'avui (canvi conceptual de l'estructura de l'espai-temps, velocitat de la llum i l'equivalència entre massa i energia).