saltar al contingut principal
Cercar
URV

Sarah Kofman

Data de naixement i/o mort:
1934 – 1994, França
Destacada per...
les seves reflexions sobre les dones i els textos dedicats a Nietzsche.

Filòsofa i escriptora francesa, el seu pare, rabí d'origen polonès, va morir assassinat a Auschwitz el 1942, després de la seva detenció a París. Aquesta desgràcia va marcar la infància de Sarah. Després dels seus estudis de filosofia, Kofman va començar la seva carrera docent a instituts de Toulouse (1960-1963) i després de París (1963-1970). També va ensenyar, entre unes altres, a les universitats de Berkeley i de Ginebra. La seva tesi inicial, supervisada per Deleuze i publicada més tard es titula Nietzsche et la métaphore, i va donar lloc a un diàleg amb el pensador alemany, que li va ocupar tota la seva vida. El 1969 va conèixer a Jacques Derrida, va assistir als seus seminaris, i després participaria en el seu projecte col·lectiu de publicacions en l'Editorial Galilée i en la reforma de l'ensenyament filosòfic a França; a més, Sarah Kofman escriuria un excel·lent assaig sobre el filòsof, amb el títol Lectures de Derrida.
Però aquesta, encara que notable, és una de les seves múltiples facetes. No cal oblidar les seves reflexions contínues sobre la condició femenina. Destaquen els textos que va dedicar a Nietzsche o els que es refereixen al pensament de Freud, especialment sobre la seva valoració de les dones. Els seus gustos per la literatura, per la metàfora, i per l'expressió autobiogràfica han fet dels seus escrits privats una mostra rellevant de la creació del segle XX, des de Autobiogriffures fins a Paroles suffoquées.
Kofman ha estat traduïda a moltes llengües, especialment a l'anglès. Ha impartit conferències en tot el món —des de Brasil fins a Japó—, a més de resultar coneguda per la seva activitat incessant a França com escriptora i com docent. Per aquest motiu el seu suïcidi, el 1994, tingué un gran ressò, prenent un valor simbòlic per a tota una generació.