saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projectes de recerca en curs

La Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller té entre les seves funcions el foment de la recerca sobre el fet casteller des del màxim nombre de disciplines possible. Els projectes que impulsa la Càtedra es duen a terme per iniciativa pròpia, a proposta dels socis o a proposta de tercers.

Aquí us expliquem a grans trets els treballs que estan en curs.

Projectes de recerca

 • Sinistralitat de la canalla castellera

  Investigació que té per objectiu avaluar la incidència de lesions traumàtiques en nens i nenes de les posicions del pom de dalt dels castells, i comparar-ho amb altres activitats esportives, concretament el futbol. Es tracta d’un estudi prospectiu longitudinal que es realitza durant dues temporades (2023 i 2024), amb previsió d’acabar-se el desembre de 2024. L’estudi el dirigeix Manel González Peris, de la Unitat de Medicina de l’Esport de la Xarxa Universitària Santa Tecla i professor a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

 • Fet casteller i inclusió social

  L'estudi pretén analitzar els elements que estan contribuint a la inclusió social de les persones immigrants i refugiades i el paper que tenen les Colles Castelleres de Catalunya i les Illes Balears en aquest procés. El treball està previst acabar-lo durant l’estiu del 2024.

  Investigador principal: Dr. José Oriol Rios Gonzalez, del Grup de Recerca IMSE "Impacte Social i Educació" de la URV
   

 • Història dels Xiquets de Valls

  Recerca dirigida pel doctor Alexandre Cervelló sobre la història dels Xiquets de Valls. S’han publicat dos volums: Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls, i Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme. A l’actualitat s’està ultimant la recerca sobre la primera època d’or dels castells (1850-1889).