saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projectes de recerca en curs

La Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller té entre les seves funcions el foment de la recerca sobre el fet casteller des del màxim nombre de disciplines possible. Els projectes que impulsa la Càtedra es duen a terme per iniciativa pròpia, a proposta dels socis o a proposta de tercers.

Aquí us expliquem a grans trets els treballs que estan en curs.

Projectes de recerca

 • Sinistralitat de la canalla castellera

  Investigació que té per objectiu avaluar la incidència de lesions traumàtiques en nens i nenes de les posicions del pom de dalt dels castells, i comparar-ho amb altres activitats esportives, concretament el futbol. Es tracta d’un estudi prospectiu longitudinal que es realitza durant dues temporades (2023 i 2024), amb previsió d’acabar-se el desembre de 2024. L’estudi el dirigeix Manel González Peris, de la Unitat de Medicina de l’Esport de la Xarxa Universitària Santa Tecla i professor a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

 • Memòria oral dels castells

  Projecte de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, de la mà de la Càtedra, i amb la complicitat de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat. El títol del projecte és “Memòria dels castells. Les veus d’una tradició en evolució”, i compta com a entrevistador principal amb Oriol Casellas. El projecte busca identificar i recollir el testimoni de castellers que puguin deixar constància d’un passat casteller ben diferent a l’actual i que pugui servir de base per a futurs estudis històrics i sociològics del feet casteller.

 • Impacte del canvi climàtic en les diades castelleres

  Projecte de recerca per analitzar quin impacte té el canvi climàtic sobre les diades castelleres. Es busca comprendre com el canvi climàtic afecta, o pot afectar, la celebració d’aquests esdeveniments i quines mesures d’adaptació es podrien implementar per mitigar-ne els impactes negatius. Es parteix de la idea que les diades castelleres, especialment les que tenen lloc durant els mesos més càlids de l'any, a les hores centrals del dia i en espais oberts, s'exposen a unes condicions meteorològiques (temperatura, humitat i insolació elevades), que poden comprometre la seguretat de les persones que hi participen i l'èxit de l'activitat.

  Equip investigador: Anna Boqué, Jon Olano i Òscar Saladié (Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT).

  Més informació

 • Fet casteller i inclusió social

  L'estudi pretén analitzar els elements que estan contribuint a la inclusió social de les persones immigrants i refugiades i el paper que tenen les Colles Castelleres de Catalunya i les Illes Balears en aquest procés. El treball està previst acabar-lo durant l’estiu del 2024.

  Investigador principal: Dr. José Oriol Rios Gonzalez, del Grup de Recerca IMSE "Impacte Social i Educació" de la URV
   

 • Història dels Xiquets de Valls

  Recerca dirigida pel doctor Alexandre Cervelló sobre la història dels Xiquets de Valls. S’han publicat dos volums: Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls, i Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme. A l’actualitat s’està ultimant la recerca sobre la primera època d’or dels castells (1850-1889).