saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projectes de recerca


La Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller desenvolupa o col·labora en projectes de recerca sobre el fet casteller en un ampli ventall de disciplines científiques. Els projectes que impulsa la Càtedra es duen a terme per iniciativa pròpia, a proposta dels socis o a proposta de tercers.

Aquí us expliquem a grans trets els treballs desenvolupats.

Projectes de recerca

  • Sinistralitat i canalla castellera

    Investigació que té per objectiu avaluar la incidència de lesions traumàtiques en nens i nenes de les posicions del pom de dalt dels castells, i comparar-ho amb altres activitats esportives, concretament el futbol. Es tracta d’un estudi prospectiu longitudinal que es realitza durant dues temporades (2023 i 2024), amb previsió d’acabar-se el durant el 2025.

    L’estudi el dirigeix el doctor Manel González Peris, de la Unitat de Medicina de l’Esport de la Xarxa Universitària Santa Tecla i professor a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. L’equip invesitgador el formen la doctora Montse Gioralt Batista, la doctora Marta Romeu Ferran, Marcel Guiu Ortóin i Fèlix Ribas Garcia. 

  • Memòria oral dels castells

    Projecte de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, de la mà de la Càtedra, i amb la complicitat de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat. El títol del projecte és “Memòria dels castells. Les veus d’una tradició en evolució”, i compta com a entrevistador principal amb Oriol Casellas. El projecte busca identificar i recollir el testimoni de castellers que puguin deixar constància d’un passat casteller ben diferent a l’actual i que pugui servir de base per a futurs estudis històrics i sociològics del feet casteller.

  • Impacte del canvi climàtic en les diades castelleres

    Projecte de recerca per analitzar quin impacte té el canvi climàtic sobre les diades castelleres. Es busca comprendre com el canvi climàtic afecta, o pot afectar, la celebració d’aquests esdeveniments i quines mesures d’adaptació es podrien implementar per mitigar-ne els impactes negatius. Es parteix de la idea que les diades castelleres, especialment les que tenen lloc durant els mesos més càlids de l'any, a les hores centrals del dia i en espais oberts, s'exposen a unes condicions meteorològiques (temperatura, humitat i insolació elevades), que poden comprometre la seguretat de les persones que hi participen i l'èxit de l'activitat.

    Equip investigador: Anna Boqué, Jon Olano i Òscar Saladié (Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT).

    Més informació

    Accés al treball final de la recerca

  • Inclusió de les persones migrades i refugiades al fet casteller

    L'estudi ha analitzat les barreres que impossibiliten la inclusió social de les personjes immigrants i refiguades, així com els elements que poden revertir aquesta situació a partir d’examinar el paper que tenen les colles castelleres de Catalunya en tot aquest procés. 

    Investigador principal: Dr. José Oriol Rios Gonzalez, del Grup de Recerca IMSE "Impacte Social i Educació" de la URV.

    Document infogràfic editat per la Coordinadora Castelleres de Catalunya i la Càtedra en base a la recerca

    Accés al treball íntegre


     

  • Història dels Xiquets de Valls

    Recerca dirigida pel doctor Alexandre Cervelló sobre la història dels Xiquets de Valls. S’han publicat dos volums: Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls, i Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme. Actualment s’està ultimant la recerca sobre la primera època d’or dels castells (1850-1889).