saltar al contingut principal
Cercar
URV

Grau en Enologia

La professió d'enòleg o enòloga combina tres disciplines: la biologia, la química i l'enginyeria de processos. En aquests estudis aprendràs el procés d'elaboració del vi: des de la biologia i el conreu de vinyes, la fermentació del most i les tècniques d'anàlisi sensorial, química i microbiològica, fins a l'embotellament. A més, s'inclouen en la formació aspectes rellevants com ara el màrqueting, l'exportació de vins, la sommelieria, l'enoturisme o les habilitats de comunicació en la descripció de vins.

Simultaneïtat d’estudis:

Pots obtenir el títol de Grau en Enologia de la URV i el títol de Grau en Enginyeria de Ciències Agronòmiques de la UPC amb un itinerari de simultaneïtat d’estudis que permet realitzar els dos graus amb un pla específic i reconeixement de crèdits entre ambdues titulacions.

La simultaneïtat d'estudis permet combinar l’aprenentatge de dos camps complementaris: els enòlegs assoleixen un perfil amb més coneixements en l’àmbit agrícola i aplicar-los al cultiu de la vinya i el treball de camp enològic. Alhora, els agrònoms assoleixen l’habilitació per exercir la professió d’enòleg i enòloga en tots els seus vessants com són el vinyar, el celler, l’empresa vitivinícola i el màrqueting enològic.

Pots començar la simultaneïtat tant a la URV on et matricularàs dels tres primers cursos del Grau en Enologia o a la UPC, on et matricularàs del Grau en Enginyeria en Ciències Agronòmiques. Passats els tres primers cursos, realitzaràs dos cursos i mig a l'altra universitat on et reconeixeran els crèdits per completar el segon grau, segons la taula de reconeixements automàtica.

La simultaneïtat d'estudis és similar a un doble grau amb la diferència que, a l'hora de realitzar la preinscripció, ho faràs en una de les dues universitats per al seu grau. És a dir, no existeix una via específica d'accés a la simultaneïtat d'estudis en la preinscripció universitària o en la matrícula.

Les instal·lacions d’aprenentatge són úniques a l’Estat. Tindràs al teu abast laboratoris, sales de tast, una finca amb vinyes i un celler propis on podràs fer les pràctiques.

  Grau en Enologia (URV)

Simultaneïtat entre el grau en Enologia (URV)

i el grau en Enginyeria de Ciències Agroalimentàries (UPC)

Places

35

15

Durada

240 ECTS o 4 cursos

5,5 cursos
Idiomes Català (65%) i castellà (35%) català i castellà
Nota de tall 2023 5 5 (URV)
Publicació de pla d'estudis al BOE 24 d’octubre de 2019 Pla d’estudis de la simultaneïtat

Cal tenir una bona base de química, física, matemàtiques i biologia. A més, es recomana que els estudiants tinguin curiositat per l'experimentació i la manipulació d'estris, maquinària i aparells de laboratori.

  • La URV és la universitat pionera en impartirt Enologia a l’Estat i és l'única universitat catalana on es pot estudiar.
  • Les instal·lacions d'aprenentatge són úniques a l'Estat: hi trobaràs laboratoris, sales de tast, una finca amb vinyes i un celler propis on podràs fer les pràctiques. Vols veure quins vins URV elaboraràs durant el grau en Enologia?
  • L’equip docent té gran experiència i formació en tots els àmbits de l'enologia.
  • La solidesa de les nostres relacions amb les empreses es fa palesa en els programes de beques. Destaquem les beques patrocinades per Miguel Torres, SA, i el Premi Jaume Ciurana al millor estudiant, patrocinat per Rius i Rius Assessors.
  • Quan siguis estudiant de la Facultat d'Enologia, podràs ser membre del Club de Tast de la Facultat i coneixeràs els vins de la D.O. catalanes.
  • Podràs obtenir el Grau en Enginyeria en Ciències Agronòmiques de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC) amb un pla específic de simultaneïtat d’estudis entre ambdós graus.

Visita el Mas dels Frares, el Celler experimental de la URV:

Un cop t'hagis graduat, podràs treballar en el sector del vi duent a terme tasques molt variades:

  • Conreu de la vinya d'acord amb els criteris de producció fixats.
  • Gestió i control de totes les activitats del celler d'acord amb la normativa vigent, des de la recepció del raïm, l’obtenció del most, la fermentació i l’estabilització fins al control de l'embotellament.
  • Innovació en elaboració de productes i processos enològics i vitícoles.
  • Direcció d'explotacions vitícoles i vitivinícoles.
  • Control de qualitat de producte i proveïdors.
  • Suport a les estructures de màrqueting del celler, disseny de plans de desenvolupament o suport físic en presentacions de productes.
  • Formació de sommelieria, enologia i viticultura.
  • Comercialització de productes auxiliars del sector vitivinícola.