saltar al contingut principal
Cercar
URV

Fons del mestre Pau Delclòs


Biografia del mestre Pau Delclòs i Dols

Pau Delclòs i Dols va néixer a Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) el 25 de febrer de 1865. Estudià magisteri a l'Escola Normal de Girona i posteriorment a l'Escola Normal de Barcelona, on aconseguí el títol de Mestre Normal de Primera Ensenyança el 1887.

Fou mestre a diferents poblacions catalanes, fins que el 1891 guanyà una plaça per oposició de mestre a l'Escola Pública Elemental de Nens de Tarragona, situada a la plaça Prim, que dirigí des del 1911 fins al 1935, any de la seva jubilació. Morí a Tarragona el 9 de gener de 1942.

Fou autor de poemes, articles i treballs sobre teoria de l'educació, entre els quals destaquen Consideraciones sobre la Escritura (Tarragona: Viuda e Hijos de Tort, 1895) i La Geografía por el Dibujo (Tarragona: Editor Pijoan, 1900).

La seva trajectòria professional va estar marcada por l'esperit del moviment de renovació escolar i pedagògica, que concebia la classe com a laboratori de pedagogia i advocava pel desenvolupament integral de l’alumne i de les seves capacitats mitjançant la transmissió d'un saber i unes normes. En una època en què l'ensenyament públic patia greus deficiències, Pau Delclòs s'esforçava a aconseguir una escola de qualitat, animada pels principis del catalanisme i la igualtat en l'accés a la cultura.

[Dades extretes de: BAIXERAS I SASTRE, Enric. "El mestre Pau Delclòs". A: Recull Pau Delclòs i Dols. A cura de SOLER ÀLVAREZ, Eliseu-A. Tarragona: Estació de Recerca Bibliogràfica i Documental Margalló del Balcó, 1998; i MESTRAS I MARTÍ, Lluís M. "Pau Delclòs i Dols (1865-1942)". El Punt Diari [Girona] (9 d'abril de 1981)].

Tornar