saltar al contingut principal
Cercar
URV

Joaquim M. Puyal i Ortiga

Data d'investidura:
2 de març de 2010
Padrí:
Jordi Farré
Àrea de coneixement:
Comunicació

Nascut a Barcelona el 1949, és llicenciat en Filologia Romànica (UB) i en Ciències de la Informació (UAB), i doctor en Lingüística per la Universitat de Barcelona (UB). La seva aportació en l'àmbit de la Comunicació ha excel•lit tant en la creació d’un llenguatge radiofònic i esportiu propi com en la innovació de formats televisius.

Des del 5 de setembre de 1976 i de forma pionera transmet en català els partits del FC Barcelona. Les seves transmissions, des de Catalunya Ràdio, són propostes rigoroses en què convergeixen ritme i creativitat amb un discurs múltiple que combina informació, divulgació i entreteniment.

Des de Televisió de Catalunya ha impulsat projectes d’autor innovadors amb programes de referència, líders d’audiència com Vostè jutja, La vida en un xip, Un tomb per la vida i Tres pics i repicó.

En la seva llarga trajectòria professional, ha estat inspirador d’una escola, dinamitzador de la indústria audiovisual i investigador del fenomen comunicatiu en totes les seves dimensions.

Ha estat guardonat amb diversos Premis Ondas (1978, 1979, 1986 i 2004), la Creu de Sant Jordi (1993) i el Premi Nacional de Cultura (1997), entre d'altres.