saltar al contingut principal
Cercar
URV

Maria Esperanza Martínez Yáñez

Esperanza Martínez Yáñez durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
Esperanza Martínez Yáñez durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
Data d'investidura:
11 de novembre de 2022
Padrina i padrí:
Aitana de la Varga i Victor Merino Sánchez
Àrea de coneixement:
Dret

Esperanza Martínez Yáñez ha combinat la recerca sobre la defensa dels drets ambientals amb la pràctica quotidiana sobre la defensa de la natura en àmbits comunitaris. Una de les seves aportacions més rellevants ha estat la creació i promoció del concepte de drets de la natura, una idea clau per a la reformulació del dret i també dels pressupostos, polítiques i estàndards d'actuació de tots els agents socials perquè implica que la natura deixa de ser un recurs a disposició dels humans.

Ha liderat diverses organitzacions sense ànim de lucre per a la defensa de la natura i el medi ambient, entre les que destaca Acció Ecològica, que va cofundar l'any 1986 per a la defensa de les persones afectades per activitats extractives de caràcter industrial, com ara petrolieres, mineres, agroindustrials i de la fusta, de la qual n'ha estat presidenta en diverses ocasions. Al 2001 va fundar l'Institut d'Estudis Ecologistes del Tercer Món, per promoure el debat a l'acadèmia i teixir xarxes entre estudiants i professorat. Més tard va fundar Red Oilwatch, un observatori de la política petroliera dels països del sud, amb la participació de 45 països de l'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, que posa en contacte els afectats per l'extracció petroliera.

Així mateix va formar part de la campanya Amazònia per la vida, que proposava deixar el cru al subsol del Parc Nacional del Yasuní (Equador) i que el govern va assumir finalment. Pel seu lideratge en aquesta defensa va denunciar el seu cas a la Comissió Interamericana de Drets Humans, l'octubre de 2015, ja que les persones defensores dels drets ambientals són sovint víctimes de violència.

L'any 2008 va formar part de l'Assemblea Constituent de l'Equador i va treballar sobre la concessió de drets de la natura, que van ser inclosos a la constitució del país. Aquest és un canvi en la concepció dels drets que ha estat mereixedor de reconeixements internacionals per les possibilitats que suposa per a la defensa de les comunitats i els ecosistemes.

Discursos d’Investidura