saltar al contingut principal
Cercar
URV
Experiències URV

Anaïs Garcia Garcia

Espanya

Graduada en Infermeria (URV).

Màster en Investigació en Ciències de la Infermeria (URV).

Doctoranda al Programa de Doctorat en Infermeria i Salut de la URV.

Treballa en un centre d’addiccions.

“El màster em va captivar degut a la riquesa de coneixement que cada professor ha aportat a l’assignatura, de la que molts potser no en són conscients. L’impacte que ha comportat en la meva carrera professional ha estat molt positiu i reconegut. El recomano perquè fan falta més infermers i infermeres que apostin per la investigació, perquè recerca i infermeria han d'anar de la mà.”

Quina va ser la teva motivació principal per apuntar-te al màster?

El meu interès en el món de la investigació va començar mentre cursava el Grau d'Infermeria al campus Terres de l'Ebre, gràcies a una de les assignatures optatives a la que vaig decidir apuntar-me, anomenada Investigació Quantitativa.

Fins aleshores desconeixia el lligam entre la infermeria i la investigació, ja que totes les assignatures més troncals no anaven per aquesta branca. Però gràcies a aquesta optativa vaig descobrir que la infermeria podia aportar molt més del que jo imaginava. I és que, al descobrir aquesta nova faceta de la professió, inexistent per mi fins aquell moment, no solament com infermera podria dur a terme l'objectiu principal, el de tenir cura, sinó que també, gràcies a la investigació dins de la infermeria, podria contribuir en la creació de diferents maneres de com cuidar. És a dir, l’elaboració de projectes que tindrien com a fruit uns resultats.

Què és el que més t'ha agradat del programa?

Per mi és una pregunta complicada. No podria dir el que més m'ha agradat, ja que tot en el seu conjunt ha estat el que m'ha dut a pensar que aquest és un màster imprescindible dins de l'àmbit de la infermeria. Crec que cada professor/a, amb la seva experiència, ha aportat a l'assignatura una riquesa de coneixements de la que molts potser no en són conscients. A mi, almenys, em van captivar.

Jo ho vaig viure com que cada assignatura era un petit apartat del projecte, algunes amb més pes i altres amb menys, però totes al cap i a la fi necessàries per completar-lo en la totalitat. Quan t'agrada la investigació no hi ha coses que t'agradin mes o menys, tot t'agrada. Potser la metodologia és el que et fa tirar cap a un costat o cap a un altre, però en el meu cas he arribat a la conclusió que una metodologia mixta és la combinació perfecta en l'elaboració de projectes en aquesta professió.

Quin impacte ha tingut o creus que pot tenir el màster en la teva carrera professional?

Actualment, l'impacte que ha comportat en la meva carrera professional la realització d'aquest màster ha estat positiu i reconegut, i dic actualment perquè és en el lloc de treball actual on desenvolupo la meva feina com infermera on crec que per primer cop han valorat realment la meva formació.

Crec sincerament, i això es una opinió personal, que no totes les empreses reconeixen la importància d'aquesta formació. Vaig treballar en una empresa on es demanava a les infermeres, per exemple, que realitzessin tallers encarats als usuaris/professionals però alhora l'empresa no estava disposada a córrer amb el "petit cost" de cursos impartits pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermeres de Tarragona, com el de "L'art de parlar en públic", perquè segons aquella empresa aquell curs no tenia res a veure amb la infermeria. Llavors, clar, és contradictori. Sembla ser que l'ampli ventall al que pot accedir una infermera no és reconegut de la mateixa manera per totes les empreses.

La mentalitat global de la població està força estancada en una figura solament de cures directes als usuaris, i crec que aquesta és una de les parts que més costarà canviar. La infermeria, és obvi que tracta d'una atenció directa a l'usuari, però està evolucionant i tal i com es va dir al Congrés Internacional d'Infermeria (CIE), actualment hi ha infermers/es amb títol de doctorat i del significat d'aquesta formació no n'és tothom coneixedor.

Quins motius tens per recomanar el màster?

Des de que vaig finalitzar el màster podria dir que n' he estat fent propaganda d'ell. A tots aquells companys infermers i infermeres, que potser de manera intuïtiva saps que són com tu, que aposten per allò diferent, els ho he explicat.

Crec que a dia d'avui, el motiu amb més pes seria el d'anar tots a una. És a dir, ajudar a que la professió sigui reconeguda en totes les seves vessants. Molts professionals d'infermeria duen a terme dia rere dia investigació i ni ho saben. Ningú els hi diu.

Investigació i infermeria van unides de la mà, però això es una cosa que poc a poc anirà guanyant visibilitat. Fan falta més infermers/es que apostin per la investigació, que apostin per conèixer més sobre el que ja duen a terme. Fan falta més articles que portin encapçalats els noms d'infermeres/es.