saltar al contingut principal
Cercar
URV

Comissionat de Política Lingüística i Publicacions

José Antonio Moreno Villanueva

Currículum

Professor lector Serra Húnter del Departament de Filologies Romàniques des de 2019, és llicenciat en Filologia Hispànica (URV, 1993), postgraduat en Estudis Avançats d'Edició (Oxford Brookes University, 2002) i doctor en Lèxic i Diccionaris (premi extraordinari de doctorat 2013) per la URV. Prèviament, ha estat professor associat de la URV (2006-2019), col·laborador acadèmic d'ESADE-Universitat Ramon Llull (2006-12) i tècnic lingüístic del Servei de Llengües (2009-2019) de la URV. A més, va ser coordinador editorial de Valatenea, S. L. (1998-2007).

Ha impartit docència a diverses assignatures dels graus de Llengua i Literatura Hispàniques, Llengua i Literatura Catalanes, Periodisme, Comunicació Audiovisual, i Publicitat i Relacions Públiques, com també als màsters d'Ensenyament de Llengües Estrangeres (Espanyol com a Llengua Estrangera) i de Recerca Avançada en Estudis Humanístics. A més, és director acadèmic del postgrau en Correcció i Assessorament Lingüístic en Espanyol (des de 2016), títol propi de la URV. Dirigeix diverses tesis doctorals en el marc del doctorat en Estudis Humanístics.

Forma part dels grups de recerca en Lexicografia i Ensenyament de Llengües (LEXELE, URV) i Neolcyt (UAB) i ha participat en una desena de projectes finançats, entre els quals «Diccionario histórico del español moderno de la ciencia y de la técnica», «Diccionario de español para aprendices sinohablantes» i «El léxico especializado en el español contemporáneo: 1884-1936». Des de 2021 és membre de l'equip d'investigació de la URV integrat a la Xarxa Panhispànica d'Equips Col·laboradors del Diccionari Històric de la Llengua Espanyola (DHLE), promoguda per la Real Academia Española. Ha participat també en diversos projectes d'innovació docent adreçats a la millora de la competència oral i escrita de l'estudiantat.

Autor de més de 50 publicacions entre articles en revistes indexades, llibres i capítols de llibre, la seva recerca versa sobre la història del lèxic científic i tècnic i l'estudi dels diccionaris tècnics dels segles XIX i XX des d'una perspectiva europea. Recentment, s'ha interessat també per la lexicografia d'aprenentatge i l'estudi de les eines lexicogràfiques emprades pels professionals de la traducció i la correcció. És editor assistent de la Revista Internacional de Lenguas Extranjeras.