saltar al contingut principal
Cercar
URV

Inauguracions de curs

L'acte institucional d'inauguració de curs, que la URV celebra cada any en un campus diferent, marca el tret de sortida del curs acadèmic per als estudiants i per al personal docent. En aquest espai podreu recuperar la lliçó inaugural i els discursos que s'han pronunciat als actes d'inauguració de curs dels darrers anys.

Inauguració del curs acadèmic 2023-24

Lliçó inaugural a càrrec de la periodista Rosa Maria Calaf Solé
 

La inauguració del curs acadèmic 2023-24 del sistema universitari català, ha comptat amb la lliçó inaugural de la periodista Rosa Maria Calaf qui va ser la primera dona investida Honoris Causa per la URV. Ha estat una dona pionera com a reportera i corresponsal a la televisió, amb 39 anys d'experiència professional, 26 dels quals a RTVE com a corresponsal a Nova York, Moscou, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong-Kong i Pequín. Calaf ha impartit una classe magistral sobre la necessitat d'una informació fiable, d'inversió en bon periodisme, de retorn a les cròniques i notícies amb context per, al cap i a la fi, ser una societat que es basa, ha assegurat durant el seu discurs, en una opinió pública sana per comptes d'una emoció pública vulnerable.

Lliçó inaugural i discursos

► Vídeo de l'acte

Inauguració del curs acadèmic 2022-23

Lliçó inaugural a càrrec del doctor Eudald Carbonell i Roura,
catedràtic de Prehistòria, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV

Eudald Carbonell, que va datar l'Homo Antecessor en un estadi previ a l'establiment dels homínids a Europa, ha estat l'encarregat d'obrir el curs 2022-23 a la Universitat Rovira i Virgili amb un al·legat per portar a la pràctica un "gran consens d'espècie" per contribuir a la supervivència dels humans, i també d'altres espècies. Tal com fan historiadors, arqueòlegs i paleontòlegs, que reconstrueixen la vida i l'adaptació de les espècies humanes des de fa més de tres milions d'anys, Eudald Carbonell ha dibuixat cinc escenaris de futur que ens podrien esperar als humans (el col·lapse, l'extinció, la continuïtat, l'Homo exnovo i la diversitat específica) i a continuació ha detallat deu propostes per evitar els escenaris més pessimistes i assegurar la supervivència de l'espècie humana.

► Vídeo de l’acte

Inauguració del curs acadèmic 2021-22

Lliçó inaugural a càrrec del doctor Urbano Lorenzo Seva,
catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament, del Departament de Psicologia de la URV

Calen dos anys per considerar superada una pandèmia, però la duració de l'actual podria ser inferior, segons l'OMS. Bàsicament gràcies a la generació de coneixement sobre la COVID que s'ha produït en molt poc temps. Paradoxalment, han calgut anys perquè aquest coneixement hagi pogut ser generat. Ho ha explicat Urbano Lorenzo, catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament del Departament de Psicologia de la URV, en la lliçó inaugural del curs 2021-22, per a la qual ha estirat un fil que l'ha portat a comprovar que l'eina que va començar a desenvolupar com a part de la seva tesi doctoral, l'any 1996, ha estat utilitzada per a nombroses recerques internacionals sobre la COVID, 54 concretament.

Lliçó inaugural i discursos

► Vídeo de l’acte

Inauguració del curs acadèmic 2020-21

Lliçó inaugural a càrrec del doctor Alex Arenas,
catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV

La COVID-19 ha estat protagonista de la inauguració del curs 2020-21 a la URV, tant pel format com pel contingut. Àlex Arenas, catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, ha estat l'encarregat d'obrir el curs amb la lliçó inaugural "La física de les epidèmies", explicant com ell i el seu equip van desenvolupar els models que han ajudat, i encara ho fan, a predir l'expansió del coronavirus.

Lliçó inaugural i discursos

► Vídeo de l’acte

Inauguració del curs acadèmic 2019-20

Lliçó inaugural a càrrec de la doctora Clare Goodess,
investigadora de ciències del medi ambient de la Universitat d'Ànglia de l'Est

La crida a l'acció per fer front a l'emergència climàtica, que ha fet la investigadora britànica Clare Goodess, i la reclamació de més inversió pública i més autonomia universitària han protagonitzat l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2019-20, que s'ha celebrat el 9 d'octubre de 2019 al campus Catalunya. Goodess és directora sènior de la Unitat de Recerca Climàtica de la Universitat d'Ànglia de l'Est, entitat responsable del registre global de temperatures i la primera d'alertar sobre l'escalfament global i demostrar-ne científicament els signes.

Lliçó inaugural i discursos

► Vídeo de l’acte

Inauguració del curs acadèmic 2018-19

Lliçó inaugural a càrrec de la doctora Anna Veiga Lluch,
directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona

L'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa ha acollit la inauguració del curs 2018-19 a la URV, que s'ha fet el 13 de setembre de 2018 al migdia. La biòloga i científica Anna Veiga, que ha pronunciat la lliçó inaugural, ha ressaltat la importància de les cèl·lules mare pluripotents per tractar malalties. Veiga estudia com evitar que les cèl·lules degenerin i investiga en l'àmbit de la medicina regenerativa amb un objectiu clar: aconseguir que l'esperança de vida vagi acompanyada d'un augment de la qualitat de vida.

Lliçó inaugural i discursos

► Vídeo de l’acte