saltar al contingut principal
Cercar
URV

Pilar Galán

Pilar Galán durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
Pilar Galán durant la seva investidura com a doctora honoris causa per la URV
Data d'investidura:
12 de novembre de 2021
Padrí:
Jordi Salas-Salvadó
Àrea de coneixement:
Nutrició

Pilar Galán és directora d'investigació de l'Institut Nacional de Recerca d'Agricultura, alimentació i Medi Ambient (INRAe), de l'Equip de Recerca en Epidemiologia Nutricional de la Universitat de la Sorbona París-Nord (França).

Nascuda a Riodeva (Teruel), va llicenciar-se en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i va marxar a París per estudiar un Màster en Nutrició, una disciplina científica pràcticament inexistent a l'Estat espanyol als anys 80. Allí va descobrir l'enfocament poblacional de la nutrició, la salut pública i la prevenció, amb totes les seves dimensions: biològiques, mèdiques, socials, culturals, econòmiques i polítiques.

La seva carrera investigadora s'ha centrat en els estudis epidemiològics observacionals i d'intervenció sobre l'alimentació i la seva relació amb malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer, l'obesitat i la diabetis, entre d'altres, i en els estudis per esclarir els mecanismes implicats en la relació entre la nutrició i aquestes malalties cròniques. Amb aquesta finalitat va impulsar la primera cohort del món iniciada a Internet, NutriNet-Santé, amb mostres biològiques de 170.000 voluntaris.

Fruit d'aquest projecte s'han establert els determinants nutricionals del càncer, les malalties cardiovasculars, l'asma, el deteriorament cognitiu i altres patologies; els efectes nocius del consum d'aliments ultraprocessats, i la percepció de determinades accions de salut pública. Basat en aquests resultats, Pilar Galán i l'equip de recerca que dirigeix van crear el logotip nutricional Nutri-Score, que s'ubica a l'envàs dels productes alimentaris per ajudar els consumidors en la seva decisió de compra i a les empreses agroalimentàries a mostrar la composició dels productes de manera transparent.

Discursos d’Investidura