saltar al contingut principal
Cercar
URV

Miquel Batllori i Munné

Data d'investidura:
23 de maig de 2002
Padrí
Martí de Riquer
Àrea de coneixement:
Teologia i història

Onze universitats de l'àmbit lingüístic català, entre elles la URV, van investir conjuntament doctor honoris causa a l'intel·lectual i historiador Miquel Batllori en una cerimònia que va tenir lloc el 23 de maig del 2002 a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, en el marc d'un homenatge que se li va retre amb motiu de l'aparició del primer volum del Diplomatari Borja, impulsat pel mateix humanista distingit.

Miquel Batllori (Barcelona, 1909 - Sant Cugat del Vallès, 2003), membre de la Companyia de Jesús, va ser durant vint-i-cinc anys catedràtic d'Història Moderna a la Facultat d'Història Eclesiàstica de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, de la qual era professor emèrit des de l'any 1981. La seva erudició es fa palesa en la seva extensa bibliografia, que supera àmpliament el miler de treballs. Preferentment està dedicada a la Il·lustració i a l'empremta que van deixar en la cultura italiana els membres de l'orde jesuïta de la Corona d'Aragó, d'Espanya i de l'Amèrica Llatina expulsats per Carles III i exiliats a Itàlia.

Dels nombrosos premis i distincions que va rebre al llarg de la seva vida destaquen el Lletra d'Or, la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Premio Nacional de Historia de España, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premio Nacional de las Letras de España.