saltar al contingut principal
Cercar
URV

Josep Subirats i Piñana

Data d'investidura:
23 de febrer del 2004
Padrina:
Joana Zaragoza
Àrea de coneixement:
Economia i Política

Nascut a Tortosa al 1920, Subirats ha estat un gran activista polític antifranquista. Va dirigir el diari clandestí Ara durant l’època de la dictadura i anys més tard va formar part dels vint personatges que vanelaborr el projecte d’Estatut de Catalunya a Sau.

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili el 23 de febrer del 2004, coincidint en el 25è aniversari de la Constitució i en l’intent de cop d’estat de 1981, enn una cerimònia compartida amb Josep Antoni Baixeras i Xavier Amorós. Joana Zaragoza, vicerectora de la URV, va actuar de padrina de tots tres i va destacar els actes de resistència cultural antifranquista en què hi van prendre part.

Subirats va ingressar al diari de Tortosa El Poble amb només catorze anys i va ser-ne director de 1937 a 1938. Empresonat durant la guerra, va complir set anys de condemna. Ha estat professor de Política Fiscal de l’Empresa a la Universitat Autònoma de Barcelona, senador, membre dels Tribunals de Comptes d’Espanya i d’Europa, i el 30 de gener del 2005 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.