saltar al contingut principal
Cercar
URV

Josep M. Recasens i Comes

Data d'investidura:
16 de febrer de 2011
Padrí:
Lluís Navarro
Àrea de coneixement:
Història

Josep Mª Recasens i Comes va néixer a Tarragona el 1918. Quan la Guerra Civil i la postguerra van interrompre els seus estudis i va optar per una formació autodidacta a través de les obres d'investigadors que van integrar l'anomenada Escola dels Annals, i de prestigiosos historiadors continuadors d'aquella nova construcció i interpretació dels estudis històrics com Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar, entre altres.

És de gran rellevància la seva aportació a la història, sobretot a la de Tarragona, així com la seva vocació pel passat, especialment pel patrimoni històric i artístic d’aquesta ciutat.

Va ser el primer alcalde de Tarragona després de la restauració de la democràcia –càrrec que ocupà des de 1978 fins 1989-, es preocupà per la conservació del patrimoni arqueològic d’aquesta localitat des de diverses vessants,impulsant, per exemple, la creació del Museu d'Història de la Ciutat, l’Hemeroteca Municipal i el desaparegut Taller Escola d’Arqueologia (TED’A). Alhora promogué el restabliment del patrimoni arqueològic de Tàrraco amb actuacions com la recuperació de la capçalera del Circ.

Ha estat guardonat amb diversos premis per les seves investigacions històriques: dues medalles Antoni Agustí i la de Cronista Josep M. Pujol. També ha obtingut el Premi d'Investigació del Tarragonès del Consell Comarcal del mateix nom. L’any 2009 va ser nomenat Fill Predilecte de Tarragona.

En el seu discurs d’investidura com a doctor honoris causa va referir-se al moviment cultural noucentista, a la historiografia d’aquesta època i a les seves contribucions especialment pel que fa a Tarragona.