saltar al contingut principal
Cercar
URV

Josep Fontana i Lázaro

Data d'investidura:
10 de juny de 2010
Padrina
Montserrat Duch
Àrea de coneixement:
Història

Josep Fontana, nascut a Barcelona al 1931, és catedràtic emèrit d'Història Econòmica a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) des de l'any 2001. Científic humanista, i un mestre generós amb els seus deixebles, ha fet de la seva professió una contribució a la visió crítica del món.

Quan era estudiant de Filosofia i Lletres, treballava alhora al negoci familiar i va viure la joventut en la postguerra i el franquisme. Compromès en la lluita contra el règim, com a professor universitari va ser represaliat, però un cop va superar els entrebancs i dificultats va aconseguir finalment una plaça

És autor de més 23 obres, cinc de les quals s'han traduït a diferents idiomes. Algunes d’elles tracten el pas de l'antic règim al capitalisme, mentre que d’altres són obres de síntesi, com la que codirigeix amb Ramon Villares i s'està publicant, sobre la història del món després de la Segona Guerra Mundial; i altres constitueixen aportacions múltiples, com la Història dels homes. Ha dirigit 40 tesis doctorals, té moltes distincions i és doctor honoris causa de la Universitat del Comahue (Argentina).

Intel·lectual brillant i sòlid referent ètic, creu que l’historiador és un paradigma d'universitari pels seus coneixements, el seu esperit crític i la seva contribució al canvi de la societat.

Per saber més de Josep Fontana, cliqueu aquí.