saltar al contingut principal
Cercar
URV

Jean-Paul Malrieu

Data d'investidura:
29 de gener de 2013
Padrina:
Rosa Caballol
Àrea de coneixement:
Ciències Ambientals

Format a l'Escola Normal Superior de París, va doctorar-se sota la direcció de Bernard Pullman, químic quàntic francès, i va ingressar al Centre National de la Recherche Scientífique (CNRS), on es va convertir en un dels de químics quàntics més rellevants de la seva generació. Actualment, és professor emèrit d'aquesta institució.

Es va iniciar com a investigador a finals dels anys 60 del segle passat en el barri llatí de París, on formava part d'un grupet de joves investigadors, plens de talent i d'inquietuds envers una ciència encara nova, la química quàntica.

La constant preocupació del professor Jean-Paul Malrieu ha estat comprendre la física subjacent en els sistemes químics per poder estudiar-ne després les propietats de forma racional. Entre els seus mèrits científics sobresurt l'elaboració de pautes per seleccionar les contribucions més importants de la correlació electrònica, anàlisis detallades dels factors electrònics que afavoreixen l'acoblament magnètic, procediments per condensar la informació que proporcionen els càlculs, així com solucions eficients per corregir l'important problema de l'N-dependència. Ben aviat va publicar treballs pioners de metodologia quimicoquàntica època de la qual data la seva publicació més citada, amb més de 800 referències.

En el discurs d'investidura, Malrieu va parlar de l'enorme pressió a que està sotmès el científic avui per a obtenir el finançament necessari per fer possible la seva recerca, obligat a orientar els seus objectius en línies prioritàries fixades pels organismes que atorguen aquests diners, que li limiten la llibertat necessària per a una creació fecunda, alhora que han de destinar una part important del seu temps a presentar projectes i a obtenir un reconeixement científic basat en gran part en dades bibliomètriques, en una avaluació basada en les xifres o en la competitivitat de tots contra tots.