saltar al contingut principal
Cercar
URV

Georges Boulon

Data d'investidura:
20 de març de 2012
Padrí:
Francesc Díaz
Àrea de coneixement:
Ciències Físiques

Doctorat en Ciències Físiques l’any 1968 a París, Georges Boulon ha centrat la seva activitat universitària i de recerca principalment a la Universitat Claude Bernard Lió 1, però també ha realitzat estades científiques a les Universitats de Wisconsin i Oklahoma (Estats Units d’Amèrica) i la Universitat de Tohoku, al Japó.

Entre el 1983 i 1994 va dirigir el Laboratori de Química – Física de Materials Luminescents de la Universitat Claude Bernard de Lió 1. Posteriorment fou el director del Grup Nacional de Recerca del CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) en Materials Luminescents del 1994 al 2001, membre del Comitè Nacional d’Universitats Franceses per al primer ministre francès i president del Comitè d’Experts a la Universitat Claude Bernard Lió 1. Actualment és professor emèrit d’aquesta universitat francesa.

El treball del Dr. Boulon es troba estretament relacionat amb la luminescència, en particular en els diferents estats d’oxidació del crom, fet que li ha valgut un extens reconeixement internacional. També ha estudiat les dinàmiques d’excitació i relaxació electrònica dels estats excitats, així com la transferència d’energia entre ions i, fins i tot, el comportament del crom quan funciona com a làser d’estat sòlid.

En el discurs d’investidura, Francesc Díaz, professor del departament de Química, Física i Inorgànica, va destacar que Boulon «És considerat una de les primeres figures en el camp dels materials làser, i ha aportat experiments sobre com fer una extracció de llum eficient».

  • Discursos del padrí, Francesc Díaz, del propi honoris i del rector Francesc Xavier Grau