saltar al contingut principal
Cercar
URV

Gayatri Chakravorty Spivak

Data d'investidura:
13 de maig de 2011
Padrins:
Liz Russell i Anthony Pim
Àrea de coneixement:
Literatura

La professora Elisabeth Russell va destacar durant la defensa que va fer de la candidata el dia de la seva investidura, que Gayatri Spivak manté un compromís amb la política mundial, reclamant un espai de responsabilitat basat en l'ètica. En aquesta línia, ha escrit sobre la injustícia ecològica, el capitalisme electrònic, els terroristes fanàtics i també sobre l'amistat i la responsabilitat, entre molts altres temes.

En el seu discurs d’investidura, titulat Gènere i Traducció en l'utopia global, va referir-se a la seva mare, ja que l’acte coincidia amb el vuitè aniversari de la seva mort, recordant-la com "una intel.lectual per dret propi", una educadora que als 24 anys va cursar un màster a l'Índia, l’any 1937. Alhora va comentar que el seu pare, cirurgià civil amb els britànics, fou marginat per no voler aportar proves falses a favor de l'agressor en un cas de violació.

Gayatri Spivak en la seva intervenció es va referir també a la seva primera visita a Catalunya. L'any 1963 va estar a les Cases d'Alcanar, on va llegir el llibre "Homenatge a Catalunya" de George Orwell, quan el català estava prohibit, i ha remarcat l'energia de la lluita per la llengua del país i la reflexió duta a terme sobre la traducció de textos.
El rector Francesc Xavier Grau va subratllar que a través dels seus treballs de literatura comparada i sobre les relacions Orient-Occident focalitzades entre l’Índia i Estats Units, entre molts altres, Gayatri Spivak ha fet aportacions teòriques substancioses al pensament actual.

Coincidint amb la seva estada a Tarragona, Gayatri Spivak va participar en la 5ª Conferència Internacional Noves Investigacions en Estudis de Traducció i Interpretació, que va tenir lloc del 12 al 14 de maig de 2011 a la URV.