saltar al contingut principal
Cercar
URV

Federico Mayor Zaragoza

Data d'investidura:
31 octubre de 2013
Padrí:
Ángel-Pío González Soto
Àrea de coneixement:
Ciències de l'educació

Catedràtic en bioquímica per la Universitat Autònoma de Madrid i diplomàtic català, Federico Mayor Zaragoza és president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO. La seva activitat política més intensa va tenir lloc durant el segon govern de Adolfo Suárez ja que fou nomenat Ministre d’educació i, a finals dels anys vuitanta del segle passat, com a eurodiputat del Parlament Europeu representant el partit Unió del Centre Democràtic (UCD).

Per la seva contribució en l’àmbit polític ha rebut la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, així com la Creu de Sant Jordi, però els seus esforços també s’han focalitzat per canviar l’actual sistema educatiu que ell mateix el titlla d’«antieducatiu», una posició totalment en desacord davant les lleis latents d’educació.

En el seu discurs d'investidura, Mayor Zaragoza es va mostrar totalment identificat amb el que pensava el seu tiet i polític Marcel·lí Domingo: l’«educació era ser, no tindre». En la mateixa intervenció es va mostrar estar orgullós dels seus pares, com també de les seves arrels tortosines.

El compromís social, la seva visió universal i el seu rigor crític són algunes de les característiques que el rector Francesc Xavier Grau va ressaltar a l’entrega dels atributs del nomenament com a honoris causa, definint-lo com «un tortosí de cor universal».