saltar al contingut principal
Cercar
URV

Claudi Esteva i Fabregat

Data d'investidura:
10 de novembre de 2017
Padrins:
Joan Prat i Àngel Martínez
Àrea de coneixement:
Antropologia

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va investir a l'antropòleg Claudi Esteva, com a doctor honoris causa a títol pòstum, pels seus mèrits científics com a pare de l'antropologia a Espanya i a Catalunya, el 10 de novembre de 2017.

Claudi Esteva Fabregat, format com a antropòleg a la Escuela Nacional de Antropología e Historia de Mèxic mentre estava a l'exili, va fundar a Madrid, on va tornar als anys 50, la Escuela de Estudios Antropológicos, la primera institució d'antropologia cultural d'Espanya, i l'any 1972 va crear el Departament d'Antropologia Cultural de la Universitat de Barcelona. Va introduir l'antropologia cultural a la universitat espanyola i catalana i va ser mestre de mestres.

Dos dels seus alumnes de diferents generacions, els professors de la URV Joan Prat i Àngel Martínez, van ser els encarregats de presentar la seva laudatio a dues mans. Per a Joan Prat, la nova disciplina representava "una glopada d'aire fresc que obria les portes a la diversitat", en el temps gris del franquisme. "Comprendre i assumir que els marges de pedra seca construïts pels pagesos del poble [...] eren cultura i no només ho era la Simfonia del Nou Món de Dvorak [...] va ser un descobriment de primer ordre", va afegir.

Àngel Martínez va referir-se al "rigor i la potència intel·lectual, la imaginació creadora, l'estímul per provocar en els altres lectures, pensaments i reflexions, però també la passió en la transmissió de coneixements i aquesta estranya condició que podem anomenar carisma", com trets que li atorgaven el qualificatiu de mestre.