saltar al contingut principal
Cercar
URV

Bettina Inés Kadner Schilling

Data d'investidura:
24 de maig de 2019
Padrina:
Cristina Casamitjana
Àrea de coneixement:
Aviació

L'aviadora Bettina Kadner, la primera dona a l'Estat espanyol i la segona a Europa en ser comandant de vols comercials, va participar en la constitució del CESDA (Centre d'Estudis Superiors de l'Aviació), el centre adscrit a la URV que ofereix el grau oficial de Pilot d'aviació comercial i operacions aèries. Nascuda a Madrid l'1 de desembre de 1946, des dels 11 anys alçava la mirada al cel desitjant pilotar els avions que veia amb la seva mare quan eren a l'aeroport.

Durant el seu discurs d'investidura, Kadner va fer un repàs de les fites que ha assolit al llarg de la seva vida professional, les persones que hi han contribuït i les dones pioneres que van precedir-la en la història de l'aviació.

Kadner va començar l'1 d'octubre de 1969 de copilot a la companyia Spantax en un Fokker 27, convertint-se així en la primera dona a l'Estat que feia volar un avió de passatgers comercial, i durant 15 anys va ser l'única. La va precedir a Europa, només un any abans, Turi Wideroe. En complir els 25 anys d'edat, la mínima permesa, va passar a comandar l'avió, i més tard, l'any 1987, va passar a volar per Iberia, on va jubilar-se el 2006.

Durant la seva carrera la preocupació per la formació dels pilots va ser una constant. Per això, als 90, va ser una de les impulsores del Col·legi de Pilots d'Aviació Civil i, més endavant, del CESDA a Reus, l'escola de pilots adscrita a la URV que es va posar en funcionament l'any 2001. Kadner i els altres impulsors tenien clar que "el sistema necessitava pilots universitaris amb el seu grau específic, no universitaris pilot", va assenyalar.

Currículum de Bettina Inés Kadner Schilling