saltar al contingut principal
Cercar
URV

Formació


Com fomenta la formació la CUdN?

Conferències

S'organitzen conferències d'experts en la matèria de nutracèutics per tal d'oferir una via d'obtenció de coneixements més directa entre la recerca i la comunitat científica, i fins i tot a la població en general.

Aquesta activitat va començar quan, al 23 d'abril del 2021 la directora d'aquesta càtedra va donar la conferència d'Aliments Funcionals, Complements Alimenticis i Nutracèutica al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. La Dra. Begoña Muguerza, professora Agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili. Forma part del grup de recerca Nutrigenòmica.
Ha participat a data de la conferènica en 96 projectes de recerca, amb un total de 47 projectes de recerca finançats en convocatòries públiques i 49 contractes realitzats amb empreses del sector agroalimentari, nutracèutic o cosmètic, dels quals ha portat la direcció del projecte o contracte, sent la investigadora principal, en 54 d'ells.
Coautora de més de 95 articles en revistes científiques internacionals d'alt impacte i d'11 patents. Ha supervisat 8 tesis doctorals, 7 amb esment internacional i 4 d'elles has estat reconegudes amb premi extraordinari.
Així mateix, ha estat Directora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia i Coordinadora del Màster Oficial Interuniversitari en Nutrició i Metabolisme. En l'actualitat lidera el grup de recerca en Nutrigenómica i és Directora de la Càtedra Uriach de Nutracèutica.


Docència

Com a novetat d'aquest any, el dia 5 de març, prèviament a l'inici de les IV Jornades de Nutracèutica, es realitzará un curs per a investigadors predoctorals titulat: "Actualització en metodologies per a l'estudi de compostos bioactius".

Per a més informació i incripcions cliqueu AQUÍ.

La CUdN promou la participació docent de professionals del departament d'Innovació de Uriach en el Màster oficial en Nutrició i Metabolisme (URV-UB) per a donar als estudiants una visió de la nutracèutica des d'un punt de vista industrial i professional.

El Màster oficial en Nutrició i Metabolisme és un ensenyament que imparteixen la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona amb col·laboració docent de la Universitat de les Illes Balears. Els seus pilars són l'excel·lència en formació i recerca, incloent els últims avenços en nutrició clínica, nutrigenòmica i aliments funcionals, així com un alt nivell de cooperació amb hospitals, grups d'investigació i indústria alimentària.

El Màster ofereix tres especialitats a escollir:

  • Nutrició Clínica

  • Aliments Saludables

  • Investigació


Diccionari de Conceptes

Benvinguts al Diccionari de Conceptes de la Càtedra de Nutracèutica!

Un dels objectius prioritaris de la càtedra és potenciar el coneixement. Per això, aquest recurs ofereix una guia sobre els diferents termes i conceptes importants dins l'àmbit dels nutracèutics.

Explora aquesta col·lecció de definicions que inclouen les idees principals del món dels nutracèutics i compostos bioactius. Descobreix també com aquests components poden influir en la teva salut i el teu benestar, les seves aplicacions i els seus beneficis.

  • Nutracèutic

    Suplement dietètic, presentat en una matriu no alimentària d'una substància natural bioactiva concentrada, present usualment als aliments i que, presa en dosi superior a l'existent en aquests aliments, pot ajudar a prevenir o endarrerir malalties.

  • Aliment Funcional

    Aquell aliment que conté un component, nutrient o no nutrient, amb efecte selectiu sobre una o diverses funcions de l'organisme, amb un efecte afegit per sobre del seu valor nutricional i els efectes positius del qual justifiquen que es pugui reivindicar el seu caràcter funcional o fins i tot saludable.

  • Antioxidants

    Són compostos que ajuden a protegir les cèl·lules del dany causat pels radicals lliures, substàncies inestables que poden contribuir a l'envelliment i malalties.

  • Polifenols

    Són compostos amb anells fenòlics a la seva estructura què estan presents en aliments com a fruites, verdures, te i vi negre, i que s'han associat amb beneficis per a la salut cardiovascular i la prevenció de malalties cròniques.

  • Fitonutrients

    Són compostos químics d'origen vegetal que tenen propietats antioxidants i/o antiinflamatòries, i que poden beneficiar la salut humana.

  • Fitoesterols

    Són compostos vegetals que tenen una estructura similar al colesterol i poden ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL a la sang quan es consumeixen en quantitats adequades.

  • Resveratrol

    És un polifenol que es troba a la pell del raïm i en altres aliments, i s'ha associat amb beneficis per a la salut cardiovascular i la longevitat.

  • Probiòtics

    Són microorganismes vius que, quan es consumeixen en quantitats adequades, poden conferir beneficis per a la salut en equilibrar la microbiota intestinal.

  • Prebiòtics

    Són fibres alimentàries no digeribles que alimenten selectivament els bacteris beneficiosos a l'intestí, promovent així la salut intestinal.