saltar al contingut principal
Cercar
URV

HORTS SOCIALS URV


Què són els Horts Socials URV

És un projecte que proposa la preparació, construcció, arranjament i conversió d'una zona del Campus Catalunya de la URV, que es troba en desús, en un espai agrourbà que implicarà la participació de col·lectius socialment vulnerables amb els membres de la comunitat universitària de la URV, per poder incentivar la convivència social i ambiental en aquest espai. El projecte contempla la posada en marxa d'entre 15 a 20 horts socials d'aproximadament 10 m2.

L'objectiu de l'acció és desenvolupar un projecte d'innovació social que permeti integrar a uns col·lectius socialment vulnerables amb la cultura de la protecció, conservació i sostenibilitat ambiental.

Aquest projecte va ser el guanyador de la convocatòria per a Projectes d'Innovació Social URV, que compta amb els fons recaptats a la I Cursa Solidària URV d'abril de 2013 (4.500 €). Va ser presentant  per la professora de Dret Ambiental Dra. Susana Borràs, l'estudiant de màster en Dret Ambiental Thays Ricarte i les alumnes del Grau en Història de l'art Anna Solé i Clàudia Egea .

A l'abril del 2015 el projecte va obtenir el premi d'Acció Social Mercè Bañeras i Maria Figueres que atorga la Fundació Plataforma Educativa en la categoria d'Innovació Social.  

Quins són els objectius dels Horts Socials URV?

Es pretén involucrar al major nombre de membres de la comunitat universitària connectant la universitat amb la societat civil. Això, tot realitzant una tasca col·lectiva d'educació en la salut i ambiental, alhora que generant un context de relacions socials basades en la solidaritat en xarxa. Fomentant així, l'objectiu principal del projecte que és procurar el benestar de les persones i la recuperació dels valors ambientals i socials.

 Quines activitats hem realitzat?

Fins ara hem realitzat diverses activitats relacionades amb el projecte:

  • El 3 de desembre de 2014 a les 19:00 hores a la Sala de Junta del Campus Catalunya es va realitzar la conferència "La importància de mirar i tornar al camp" a càrrec de Gustavo Duch.
  • El 26 de març de 2015 a les 18:00 hores a la Sala de Juntes del Campus Catalunya es va realitzar la xerrada "La planificació dels cultius. Coneixements essencials de rotacions i organització de l'espai-temps a l'hort". a càrrec de Gessamí Sardà.  

 En quin moment es troba el projecte?

L'execució del projecte es va desenvolupar en  dues fases.

  • Una primera fase va consistir en una crida a la comunitat universitària per promoure la seva implicació en el projecte. Del resultat d'aquesta crida es van adjudicar i ja estan en funcionament 10 horts.
  • Diverses entitats socials volen col·laborar amb els horts socials de la URV: la Fundació L'Onada;  l'associació Aspercamp de Tarragona, així com també amb l'associació 4 potes.

Degut a la bona acollida del projecte Horts Socials a la URV: L'Educació Ambiental per a la Innovació Social, els fons que s'han recaptat en la II Cursa Solidària de la URV aniran destinats íntegrament a aquest mateix projecte.

  • Actualment, s'està executant la segona fase del projecte, que comprèn la creació de 10 parcel·les més. En aquesta fase s'obre la possibilitat de poder col·laborar en el projecte de diferents maneres, tant  com hortolà o com en algun altre aspecte més social.

 Com pots ajudar?

A tall d'exemple us relacionem les sinergies creades envers el projecte:

  • Estudiants de l'assignatura Solar Decathlon V del Grau d'Arquitectura van realitzar el tancament perimetral de l'hort amb palets.
  • Un estudiant de Comunicació Audiovisual ha realitzat un vídeo sobre el projecte integrat en el seu Treball de Final de Grau.  
  • Com a hortalà, juntament amb altres membres de la comunitat universitària o entitats socials participants.

Estem oberts a les propostes que ens vulgueu fer arribar a hortsocials(ELIMINAR)@urv.cat

 Què hi diu la premsa?

La premsa parla de nosaltres:

Ajuda'ns a millorar els nostres horts!

 Galeria d'imatges

Video per Eduard Isern (TFG)