saltar al contingut principal
Cercar
URV

Grau en Biotecnologia

Com a biotecnòleg o biotecnòloga t’especialitzaràs  en l'estudi i la utilització dels éssers vius i dels seus mecanismes biològics per crear nous productes o tècniques. Amb aquest grau coneixeràs les principals metodologies experimentals en biologia molecular que et treballar amb desenvolupar nous processos relacionats amb l'alimentació saludable i amb la biomedicina. A més, seràs capaç de passar a escala aquests processos per fer-los industrialment possibles i rendibles en àmbits com la indústria mèdica, farmacèutica, alimentària, cosmètica i mediambiental, amb l'objectiu de fer avançar la societat.

Realitzaràs les pràctiques de laboratori tant en les modernes instal·lacions de la facultat com en altres centres de recerca.

Durada 4 anys

Places

40
Crèdits ECTS 240

Idiomes

Català (70%), castellà (25%) i anglès (5%)

Nota de tall 2023 11,067
Horari 1r curs matí i alguna tarda
Acord del Consell de Ministres 12 de novembre de 2010 (BOE)
Publicació del pla d'estudis al BOE 17 de maig de 2011

Cal que tinguis una bona base de química, física, matemàtiques i biologia. A més, es recomana que tinguis curiositat per l'experimentació i la manipulació d'estris, maquinària i aparells de laboratori.

En les disciplines de biotecnologia dels aliments i biotecnologia biomèdica les pràctiques al laboratori són primordials. Disposaràs d’instal·lacions modernes amb plantes pilot on realitzaràs fermentacions i cambres de cultius cel·lulars, l’estabulari experimental on pràcticaràs tècniques cromatogràfiques i fins i tot utilitzaràs tècniques d'identificació del DNA.

També tindràs accés a les instal·lacions del Servei de Recursos Cientificotècnics i al Centre de Ciències Òmiques, per tal que puguis conèixer el funcionament de les tècniques més complexes com la microscòpia confocal, microscòpia electrònica, genòmica, proteòmica, metabolòmica.

Abans de començart primer curs, tindràs dues setmanes de classes de química general, física i matemàtiques que t’ajudaran a adaptar-te i a consolidar els coneixements que et garantiran seguir amb èxit el grau.

La facultat té acords amb una àmplia xarxa d'empreses, hospitals i centres de recerca, com el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS).

  • Biotecnologia dels Aliments. T'especialitzaràs en el món dels aliments funcionals i coneixeràs els processos tecnològics i industrials vinculats amb la indústria alimentària i el disseny de nous ingredients alimentaris (aliments funcionals, tecnologia alimentària, nous ingredients, tecnologia enològica).
  • Biotecnologia Biomèdica. Aprendràs les tècniques relacionades amb la biologia molecular aplicades a l'estudi de la salut, la malaltia i el descobriment de nous fàrmacs. També coneixeràs els principals processos industrials i tecnològics relacionats amb l'àmbit biomèdic (bases moleculars de les patologies, noves dianes terapèutiques, desenvolupament de noves eines diagnòstiques, nous organismes model).

Un cop t’hagis graduat, podràs treballar principalment en empreses del sector agroalimentari, veterinari o farmacèutic, on exerciràs les tasques següents:

  • Desenvolupament d'aplicacions tecnològiques dels processos bioquímics en els sectors alimentari, químic, cosmètic, farmacèutic i sanitari.
  • Desenvolupament de processos de fermentació industrial.
  • Desenvolupament d'aplicacions i assessorament en biotecnologia ambiental i bioremediació.
  • Desenvolupament de biocatalitzadors o organismes pluricel·lulars, mitjançant la tecnologia del DNA recombinant i altres tècniques moleculars.
  • Control analític dels processos bioquímics industrials.
  • Disseny de bioreactors.
  • Desenvolupament d'aplicacions i assessorament en bioinformàtica.