saltar al contingut principal
Cercar
URV

Ellen Key

Data de naixement i/o mort:
1849 – 1926, Sundsholm. Suècia.
Destacada per...
les seves teories sobre la vida familiar, el pacifisme i el feminisme.

Nascuda a la localitat sueca de Sundsholm, la seva infantesa va estar marcada per una educació religiosa estricta i per les fermes conviccions ideològiques del seu pare, un polític liberal que el 1868 va aconseguir un escó al Parlament. En la dècada del 1880, Ellen Key, partidària dels principis republicans, va anar radicalitzant-se i apropant-se als plantejaments socialistes.
Al seu torn, el seu interès per l'obra d'autors com Charles Darwin Herbert Spencer o Thomas Henry Huxley l'ajudaria a configurar el seu punt de vista sobre l'educació.
Després d'una temporada treballant com a escriptora i mestra, i sabedora de la consideració i expectació que despertaven les seves idees, Key va impartir seminaris arreu del país i a l'estranger a partir del 1900. Ben aviat, les seves teories sobre la vida familiar, el pacifisme, el feminisme, l'ètica i la pedagogia aconseguirien de fer-se un lloc en la història de Suècia.
Entre les seves obres, destaquen d' El segle dels nens (1909), Amor i matrimoni (1911), El moviment feminista (1912), La generació jove (1914) i Guerra, pau i el futur (1916).