saltar al contingut principal
Cercar
URV

Orquestra Simfònica de la URV

Al desembre del 1999, un grup de músics a l'entorn de la URV, encapçalats pel professor Markus Schikora, presentava el que es va començar anomenant Orquestra XVI-XXI. En aquesta primera etapa, l'Orquestra, que tenia entre 15 i 20 músics, es va centrar en la divulgació de composicions poc conegudes del Renaixement, Barroc i dels segles XX-XXI. Tenia també un marcat caràcter experimental i sovint s'hi treballava la interdisciplinarietat amb altres manifestacions artístiques.

Amb l'arribada a la direcció de Tomàs Grau (2007-2014), aquella formació va esdevenir una orquestra simfònica -l'Orquestra de la URV- i d'aleshores ençà s'ha centrat, sobretot, en aquest repertori, sempre amb un accent posat en compositors i intèrprets del nostre país i amb la ferma voluntat de ser un altaveu de tot aquest patrimoni. A tall d'exemple, l'any 2015, sota la direcció de Marcel Ortega (2014-2018), l'Orquestra donava a conèixer la inèdita primera simfonia De la Imperial Tarraco, del compositor riudomenc Joan Guinjoan, en la seva primera interpretació mundial.

Desque es va crear, l'Orquestra ha fet encàrrecs a compositors com Elies Espí, J.V. Fuentes, Anna Cazurra o Carlota Baldrís, i ha actuat amb intèrprets com Josep Colomé, Albert Guinovart o Anna Urpina. S'ha passejat per nombroses sales del nostre país, entre les quals destaca l'Auditori de Barcelona. Així mateix, la temporada 2022-23 ha impulsat el I Concurs per a Joves Solistes amb la voluntat de crear un nou espai d'oportunitats per a joves talents.

Col·labora habitualment amb la Coral de la mateixa universitat, en què destaquen les produccions del Rèquiem de Mozart, el de Cherubini o, més recentment, El Mirador, de Josep Vila, o la Suite Rovira i Virgili, obra d'encàrrec a Carlota Baldrís amb poemes del periodista que dona nom a la Universitat per celebrar el 20è aniversari de l'Orquestra i el 30è de la Coral.

Dels enregistraments destaquen el de la mateixa Suite (Ficta, 2022) o la col·laboració en el treball discogràfic Ales de Paper, de la cantautora tarragonina Anna d'Ivori (2021). 

Des de la temporada 2018-19 Miquel Massana és el director artístic i musical d'una formació que té 60 músics i s'ha convertit en una de les orquestres universitàries de referència.

Més informació a la pàgina: Orquestra URV

Segueix-nos a Instagram!

@orquestraurv

Notícies