saltar al contingut principal
Cercar
URV

Activitats Programa Iubilo

VIATGE A LES FESTES TRADICIONALS DE L'ARRÒS-DELTEBRE

Festa de la Plantada

9 de juny de 2019

Les festes de l'arròs de Deltebre es van crear l'any 2001 amb la intenció d'escenificar les diferents feines que es portaven a terme durant el cicle d'aquest cultiu tal com ho feien els homes i les dones antigament: plantar, segar... així com una sèrie de tradicions de caràcter més lúdic.

Per començar, els pagesos i les pageses entren a l'arrossar i fan una demostració al públic de com es feien antigament aquestes tasques. La feina de plantar, fixar a terra un plançó o planter perquè arreli, era una activitat que requeria moltes mans i la posició del plantador o plantadora era la d'inclinat, acotxat, sobre l'aigua i marxant cap enrere, a recules. La tècnica de plantar requeria una persona especialitzada, que era el tallador, és a dir, la persona que regulava la disposició a l'espai i el ritme de la colla prenent com a indicadors passes, arbres, barraques o altres línies imaginàries que fragmentaven els espais. Calia tallar bé per distribuir òptimament el bri d'arròs i perquè quedés harmònicament situat en una posició alternant anomenada "pota de gall". La pota de gall consistia a dipositar tres guaixos separats per uns trenta centímetres situats a la dreta, al mig i a l'esquerra de la plantadora, i després situar-ne dos més al darrere enmig dels guaixos anteriors. També existia la figura del nen o la nena que donava les garbes. Donar garbes és posar a la disposició de les persones que planten un feix de planter lligat amb uns vencills d'espart, que són transportats a través de l'arrossar amb uns tirassos, mena de trineus arrossegats pel cavall.

Com a tot ofici, la indumentària per al treball de l'arrossar responia a les necessitats de cobrir i resguardar el cos humà dels elements a què estava exposat.

El vestuari normal de les dones i els homes per anar a l'arròs era: camisa amb butxaca al pit per guardar el mocador; calçotets de junquet, pantalons d'estil àrab de cotó amb ratlles blaves per als homes i vermelles per a les dones i lligats als camals amb unes betes; els antipares; els "manguitos" i el barret de palla. Els antipares, un drap protector de les cames i els "manguitos" s'empraven per protegir-se de les xuclades de sangoneres i la temible "cotimanya", una xinxa d'aigua del gènere d'insectes hemimetàbols (Cinex sp) avui desapareguda que picava molt fort.

Un cop els pagesos i les pageses acaben "la feina", es convida les persones assistents a entrar a l'arrossar a plantar (al juny) o a segar (al setembre). Una experiència que de ben segur mai més oblidaran, sobretot, si són xiquetes i xiquets.

Quan "la feina" ja està acabada, comença la part més lúdica, amb música tradicional de les Terres de l'Ebre, jota ballada, dinar popular, teatre, jocs tradicionals i concurs de cant de jota improvisada. Una sèrie d'activitats que ens fan reviure una part de la història del Delta.

El lloc on se celebra la festa tradicional de l'arròs és a la finca del mas de Bombita.

Ricardo Torres Reina, torero sevillà, conegut com a Bombita Chico, va comprar una gran finca en els inicis de la transformació de l'espai agrícola del cultiu de l'arròs, en una data propera als inicis de la primera guerra mundial (1914-1918). Situada a la vora de la bassa de l'Illot i a l'espai de la llacuna de l'Estelleta i al canal Vell, té una extensió de 466 hectàrees. L'any 2009 el Consell de Ministres va aprovar l'adquisició de la finca per 9,5 milions d'euros i la va declarar d'utilitat pública. La zona esta patint l'efecte devastador de la regressió del delta, per la qual cosa l'Ajuntament de Deltebre està demanant la gestió de l'espai per aplicar diversos projectes novedosos de la UPC per evitar la regressió.

Objectiu del viatge cultural

Conèixer les diferents feines del camp que es realitzaven antigament al delta de l'Ebre, i en concret aquelles referides al conreu de l'arròs, i apropar-se a la cultura i a la parla deltaica.

DESTINAT a les persones adherides al programa IUBILO-URV, a persones acompanyants i a tot el personal de la URV que ho desitgi.

Programa

09:30h. Concentració davant del Campus Catalunya per sortir en autobús en direcció a Deltebre.

10:30h. Arribada a la finca Bombita carretera T-340 de Deltebre.

10:45h. Esmorzar (opcional)*

11:30h. Comença la festa de la plantada. Inauguració. Presentació dels plantadors i plantadores.

12:00h. Arrencada del planter, fer les garbes i carregar-les al barquet. Demostració de la plantada.

12:30h. Iniciació a plantar per a persones principiants.

A partir de les 12:00 fins a les 15:00h. Dinar. *

Durant la sobretaula amenitzaran la festa la Rondalla dels 3 Cantadors i la Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre, amb jotes improvisades.

16:30h. Demostració a càrrec de l'Associació de Kàrate Kushin-Kai de la Lluita de Bac i l'ús d'eines de feina per a la defensa personal.

17:00h. Concentració a la zona d'autobusos i visita al Garxal.

19:00h. Tornada cap a Tarragona.

*Per esmorzar i dinar trobareu unes casetes de fusta que són de diferents restaurants del municipi, que ofereixen una gran varietat dels productes típics del Delta. Haureu de comprar els vostres tiquets i triar allò que us vingui més de gust menjar.

Podreu trobar: Arrossos: ànec del delta, baldanes d'arròs i de ceba, salsitxes,.. anguila, xapadillo, musclos, ostres, catxels, grúmols, tellerina, canyuts i verdures. De postres podeu assaborir els pastissets de cabell d'àngel, de taronja, coc, panoli, coquetes de sagí i les estimades paracotes (són un dolç elaborat amb una figa seca arrebossada amb una pasta feta amb ou, un rajolí de llet, un d'anís i una mica de pell de llima ratllada. El seu nom està lligat als orígens de Deltebre, quan la gent del poble es reunia els diumenges per ballar la jota i, a la tarda, parar la "jota" (cota) per berenar aquests dolços).

L'Ajuntament disposa de taules i cadires per seure i dinar; aquestes, però, no es poden reservar d'antuvi.

** Activitats: Passejades amb carro i cavall. Jocs tradicionals: birles, bac, piso...Visita a la llacuna. Observació de flamencs i altres aus. Passejada amb barquetes de perxar. Demostracions de feines desaparegudes. Conferències sobre temes relacionats amb la tradició de l'arròs i l'ecosistema del Delta. Paradetes i mercadet de productes locals. I, si voleu, podeu fer la migdiada o banyar-vos a la platja de la bassa de l'Arena. A la tarda visitarem el Garxal i pujarem al zigurat per veure la desembocadura del riu, l'illa de Sant Antoni i el Calaix Gran de l'illa de Buda. Qui vulgui pot observar els ocells que es retiren al capvespre des de les zones d'observació del Garxal.

La festa de la plantada i la de la sega són festes molt boniques tant per a les persones grans com pera les més petites. Per entrar als arrossars es recomana portar roba adequada (pantalons curts, camiseta i un altra muda de carrerr).

Si es vol fer la migdiada a la platja o es vol banyar: tovalloles i roba de bany. I si es vol mirar aus, uns bons prismàtics. L'hora dels mosquits sol ser abans de la sortida del sol i a la posta; si teniu problemes amb ells, podeu emportar-vos algun tipus de repel·lent.

I, sobretot, el que cal són moltes ganes de gaudir d'un paradís natural ple de bellesa i encant.

PREU DEL VIATGE: 27 euros.

PAGAMENT: Transferència bancària al compte: BBVA ES91 0182 6035 44 0201618181

INSCRIPCIONS: Cal omplir el full d'inscripció annex

/ca/informacio-per-a/iubilo/activitats

UN COP FETA LA INSCRIPCIÓ, L'HEU D'ADJUNTAR AMB EL COMPROVANT DE PAGAMENT I ENVIAR-LA A:

suport.gestio(ELIMINAR)@iubilo.urv.cat