English | Català

Localització

Campus Sescelades
Marcel·li Domingo, s/n
43007 Tarragona
Espanya
Activitats de divulgació


La ciència a la plaça 2010: Activitat de divulgació desenvolupada des de l'EMaS

L’objectiu d’aquesta acció és la divulgació d’una mostra representativa de la recerca que es realitza al centre de recerca EMaS per tal d'acostar-la a la societat utilitzant una metodologia que s'ha utilitzat amb força èxit a la televisió basada en la explicació teatralitzada del descobriment, fonaments i aplicacions d’un tema científic en concret. En aquest cas, el centre de recerca EMaS ha dissenyat i desenvolupat 2 activitats relacionades amb la seva tasca de recerca que està lligada a l’estudi i desenvolupament de nous materials amb diferents aplicacions. Aquestes són:

 • - Els materials superconductors i la levitació superconductora.
 • - Com funciona un alcoholímetre.
L'actuació ha constat de dues activitats ben diferenciades:
 • - Estant de divulgació científica dels temes proposats: en l’estant, que serà instal·lat a la plaça en qüestió a primera hora del matí, hi haurà muntats 2 tallers interactius relacionats amb els temes proposats. Els tallers s’han dut a terme repetidament al llarg del matí i quan l'afluència de gent ho ha demanat.
 • - Teatralització dels temes proposats: es realitza una petita teatralització d’uns 5-10 minuts per tal d’explicar de forma entenedora el fonament i aplicacions dels temes proposats per part d’alguns membres (entre 2 i 3) d’un grup de teatre. Les teatralitzacions s’han dut a terme repetidament al llarg del matí i quan l'afluència de gent ho ha demanat.
S’ha realitzat aquesta activitat alguns dissabtes al matí (de 10:00h a 14:00h aproximadament) dels mesos de maig i juny en una plaça cèntrica de ciutats de la província amb un nombre d'habitants prou destacable que han estat: Tarragona, Reus, Valls, Tortosa, i El Vendrell. Una iniciativa d'aquest tipus no s'ha portat mai a terme abans en la província de Tarragona. Aquesta activitat de caire més festiu ha tingut força èxit en l'objectiu d'acostar la recerca actual a la societat en general representada per la diversitat del vianant d'una ciutat un dissabte al matí.


Participació de l'EMaS en la Setmana de la Ciència 2008, 2009 i 2010

El Centre de Recerca d’Enginyeria de Materials i micro/nanoSistemes, EMaS, ha participat en les tres últimes edicions de la Setmana de la Ciència, que s’han celebrat durant el mes de Novembre del 2008, 2009 i 2010. La participació de l’EMaS s’ha traduït en un estant de divulgació científica a partir de l’activitat de recerca dels diferents grups de recerca de l’EMaS. Concretament, s’han realitzat fins a 7 activitat diferents:

 • - Activitat 1. Materials catalítics per al Medi Ambient: Catalitzadors dels cotxes.
 • - Activitat 2. Els cristalls làser
 • - Activitat 3. Els materials superconductors i la levitació superconductora
 • - Activitat 4. Un cristall autodoblador de freqüència
 • - Activitat 5. Comunicacions amb làser de díode
 • - Activitat 6. Els diodes emissors de llum (LEDS) i les bombetes
 • - Activitat 7. Com funciona un alcoholímetre?


Participació de l'EMaS en el Saló de l’Ensenyament 2009, 2010 i 2011.

El Centre de Recerca d’Enginyeria de Materials i micro/nanoSistemes, EMaS, ha participat en l’Espai Ciència i Tecnologia dins el marc del Saló de l'Ensenyament de tres passades edicions, que s’han celebrat durant el mes de Març de 2009, 2010 i 2011, després de l’acceptació de la proposta rebuda per part de la Sra. Maria Bargalló, Vicerectora d'estudiants i Comunitat Universitària per representar a la Universitat en aquest espai. L’EMaS ha participat a l’espai en els diferents anys aportant algunes de les activitats que normalment presenta en la Setmana de la Ciència i que han estat escollides en funció de les temàtiques recollides en l’Espai classificades en diferents zones conceptuals. En cada un dels anys s'han realitzat fins a 3 de les activitats següents:

 • - Activitat 1. Com funciona un alcoholímetre?
 • - Activitat 2. Materials catalítics per al Medi Ambient: Catalitzadors dels cotxes
 • - Activitat 3. Els materials superconductors i la levitació superconductora
 • - Activitat 3. Els LEDS i les bombetes