Laia Martí López

Premi Eduard Saavedra
Ciències, Enginyeries i Arquitectura

Disseny d'un local social sostenible per a joves a Alcover


RESUM

Començar un projecte arquitectònic a aquesta escala ha representat una oportunitat d’endinsar-me en un camí nou cap a un àmbit que desconeixia però que m’atrau de manera inevitable. Al començament semblava gairebé impossible recollir tots els coneixements necessaris per dur a terme una intervenció així, però cada vegada en cada recerca d’informació sorgien més ganes per seguir treballant en el que s’havia convertit en un objectiu primerenc: dissenyar un edifici sostenible per als adolescents del meu poble.

En aquest treball he  dissenyat un edifici totalment sostenible, pensat perquè els adolescents d’Alcover l’utilitzin com a local lúdic. També, dins la part artística i teòrica, he estudiat la Casa Kaufmann i els mètodes per aconseguir la sostenibilitat. Finalment, he dissenyat els plànols i he construït una maqueta.

Un intercanvi a Alemanya va ser el focus de llum clau per iniciar el projecte. Tot comença una tarda quan la noia amb qui feia l’intercanvi, la Celine, em va portar a un local exclusiu per a joves. A Alemanya s’anomenen Jugendraum, que vol dir sala per a joves o, més ben dit, casa dels joves. Aquest lloc, ubicat en cada municipi i patrocinat pels ajuntaments, és un punt de reunió on els adolescents poden anar-hi sense pagar entrada. Realment vaig quedar impressionada no només amb la idea de compartir un espai exclusiu entre els adolescents dels pobles sinó amb la manera com els mateixos joves organitzaven i planificaven l’espai que se’ls donava. A la Jura, diminutiu utilitzat per dir Jugenraum, de Rangendingen, on vaig anar, cada grup separat per edats tenia una sala i eren els responsables de les claus, la neteja i les maleses mobiliàries que hi podria haver.

Aquest nou projecte que inicio a Alcover rep influències de l’arquitectura orgànica basada en la Casa Kaufmann, de Frank Lloyd Wirght. He triat justament aquesta perquè reflecteix una iniciativa d’unió amb la natura i, per tant, té un peu en la sostenibilitat. La paraula sostenibilitat l’arrelo molt al projecte perquè no és un concepte sense importància i actualment és el principal ideal per als arquitectes, és a dir, fer un edifici que aprofita les condicions naturals per a disminuir al màxim les necessitats energètiques només mitjançant la configuració arquitectònica.

Però, a banda de tota l’estructura i el disseny intern i exterior que faig, tot això necessita un mecanisme intern no solament dels recursos sostenibles sinó també d’una bona administració pública i uns joves disposats que sentin aquest projecte seu.

Per tant, el treball té diversos objectius: dissenyar un local públic per als adolescents d’Alcover, comprovar la viabilitat d’una ubicació real per a un local sostenible per a joves, aconseguir la sostenibilitat d’un local per a ús públic fent un estudi de diferents factors com l’orientació o l’ús d’energies renovables, crear un disseny d’un edifici establint semblances amb la Casa Kaufmann, de Frank Lloyd Wright, fer un estudi sobre quins són els permisos i les condicions que s’han de complir en un projecte tècnic d’una edificació i afegir-los al projecte propi i, finalment, incorporar l’art i la creativitat en el disseny d’un local d’ús públic.

Per començar, vaig  buscar un terreny on es podria construir el local, també vaig parlar amb l’arquitecte Joan Ribes, a qui vaig consultar diverses vegades, i  he analitzat l’obra de Frank Lloyd Wright per trobar la inspiració en el disseny del local.

Tot seguit vaig fer una recerca dels locals alemanys, després d’haver tingut l’experiència de viure-hi, i vaig començar a redactar el projecte.

Pel que fa ala redacció i recerca d’informació, vaig llegir la biografia de Wright a través de la seva pàgina oficial (en anglès) i vaig començar a dissenyar el local establint semblances amb la Casa Kaufmann (Fallingwater). També vaig comprar un llibre, 101 reglas básicas para una arquitectura de bajo consumo energético. Amb aquesta publicació i unes quantes pàgines web, he pogut relacionar la sostenibilitat amb el projecte.

Durant aquesta recerca, vaig analitzar analitzat els plànols de l’habitatge i vaig comprovar que estaven acompanyats d’una memòria tècnica. Després de consultar-la vaig concloure que se n’hauria de fer una per al projecte per completar la informació que apareix als plànols i definir les idees de manera explicativa i descriptiva.

Després vaig dissenyar els plànols amb Microstation V8, tant la planta i l’alçat com els forjats i la cimentació. També vaig  concretar els materials constructius buscats exclusivament per la màxima sostenibilitat i vaig fer el càlcul de l’equipament energètic i l’estudi de les energies renovables que hi volia aplicar.

Finalment, perquè els futurs usuaris sàpiguen com utilitzar el local de manera sostenible, vaig redactar un manual de funcionament del local al llarg del temps. Per arrodonir-ho , vaig construir una maqueta a escala 1:50.

El treball va acomplir tots els objectius proposats.

És possible dissenyar un local públic per als adolescents  d’Alcover que compleixi amb la normativa de construcció i que tingui criteris de sostenibilitat.

És factible ubicar un local públic per a joves en un espai real del municipi d’Alcover que tingui les característiques exposades en  aquest projecte.

És viable aconseguir la sostenibilitat energètica d’un local per a ús lúdic dels joves amb les instal·lacions energètiques següents: vidres amb concentradors solars (solar windows), aerogenerador de potència (fent un estudi tècnic del vent), plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques (fent un estudi tècnic solar) i geotèrmica.

Es poden establir moltes semblances amb la Casa Kaufmann, de Frank Lloyd Wright, i aquest projecte pel que fa diversos aspectes: l’edifici té una expansió centrífuga al voltant del cel obert; s’han utilitzat materials del terreny com la pedra d’Alcover i la terra sobrant en la construcció de la planta subterrània per compensar el desnivell original del terreny a la planta baixa; s’ha creat una cascada, com l’aprofitament d’una a la Casa Kaufmann, per fer que tota l’obra arquitectònica s’impliqui amb l’entorn; s’han creat espais diàfans seguint una arquitectura oberta; tot l’habitatge s’ha pensat i dissenyat perquè s’utilitzi com  un local social per als adolescents, donant-li un sentit pràctic i, per acabar, s’utilitza la geotèrmica, la calefacció surt de terra i des d’aquí irradia calor a tot el cos.

Per tenir un projecte actual i veritablement real he comprovat i he complert amb tots els permisos, condicions i normatives vigents per dissenyar un local d’ús públic.

La incorporació de l’art i la creativitat ha estat present en el disseny de tot l’edifici d’ús públic i he trobat l’art de l’arquitectura en la creació una cascada artificial. Però veritablement la imaginació ha estat més accentuada en el disseny del jardí, perquè quan es mira des d’una vista aèria es pot observar el traçat del riu Glorieta a una escala menor. Així, el corrent d’aigua s’articula com un element més de l’edifici i crea la sensació que és de la mateixa casa d’on brolla el salt d’aigua, que forma un riu amb un recorregut semblant al del riu Glorieta fins al poble d’Alcover. L’exterior és dissenyat per crear un ambient còmode i relaxant, reflectint una arquitectura creativa i artística.

En conclusió, el projecte va deixar una forta petjada en mi, perquè em va obrir els ulls cap a un món que em crea una gran admiració. Ara continuo estudiant arquitectura de manera professional i animo a tothom a plantejar-se incorporar recursos més sostenibles en el seu entorn, fent de l’arquitectura i la tecnologia referents per a la humanitat davant de l’emergència climàtica.

MATERIALS

 

Tornar a Guanyadors 2020