Olesia Nykolyshyn Khudyk
Premi Rafael Battestini
Medicina, Ciències de la Salut i de la Vida
I tu... com et protegeixes del sol?
RESUM
La societat està exposada dia a dia als raigs solars, però no té en compte els diversos factors que poden afectar la salut si no es protegeix adequadament. A més, moltes persones no hi donen importància, ja que els problemes més greus no són instantanis, sinó que apareixen quan ja és massa tard. També s’ha de tenir en compte el tipus de protector solar i la procedència d’aquest, ja que molta gent es fixa només en el preu i no en la qualitat. En conseqüència, els problemes ambientals augmenten i cada vegada més esculls coral·lins moren.
Per aquests motius, al llarg del meu treball, he fet tot el possible per resoldre les meves quatre hipòtesis principals:
Cal saber que la radiació solar és l’energia que el sol emet en forma de radiació electromagnètica, que es desplaça en totes direccions des de l’espai interplanetari fins a arribar a l’atmosfera. Aquesta capa gasosa només arriba a debilitar la radiació solar, per tant, aquesta pot arribar a tenir efectes fisiològics beneficiosos, però també efectes nocius com la fotocarcinogènesi, el fotoenvelliment, la immunosupressió cutània, l’eritema solar, la fotodermatosi i efectes oculars.
Els principals causants d’aquestes malalties són els raigs ultraviolats, concretament els UVA i els UVB. Els segons, que són més energètics, tenen una longitud d’ona d’entre 280 i 315 nm i la capa d’ozó només arriba a debilitar-los. Per tant, la resta, que acostuma a ser d’entre el 5 i el 10 %, arriba a la superfície de la Terra. Aquests penetren l’epidermis i són els responsables de molts danys a la pell. Poden causar des d’un problema lleu com una vermellor de la pell deguda a una congestió capil·lar (eritema), fins a un problema greu que es desenvoluparà a través del temps, com algun tipus de neoplàsia cutània.
Els altres, en canvi, tot i ser més dèbils en relació amb l’energia a causa de la seva longitud d’ona (315-400 nm), són els més abundants i poden arribar a un percentatge d’entre el 90 i el 95 %. La radiació UVA travessa els núvols i els vidres igual que travessa l’epidermis i arriba a la dermis. A causa d’aquesta profunda penetració en la pell, la fotosensibilitat i el fotoenvelliment són uns dels factors enllaçats a aquest tipus de raigs, que poden causar, per exemple, arrugues.
Per protegir-se d’aquests raigs, la majoria de la població compra protectors solars, però realment no sap què significa la seva simbologia, i per això hi ha confusió en elements com l’FPS, un dels més importants. Cal destacar que un protector solar amb un FPS de 15 té la capacitat d’absorbir el 93 % dels raigs UVB i un amb FPS de 30 n’absorbeix un 97 %. D’altra banda, un FPS de 50 o 50+ no representa un augment en la protecció davant la radiació, sinó en la durada d’aquest efecte. És per aquest motiu que cap marca de protecció solar pot assegurar oferir una protecció total.
Les cremes solars es constitueixen bàsicament de diferents filtres solars que reflecteixen, absorbeixen i escampen els raigs UV. Els més utilitzats industrialment són els químics, que actuen absorbint la radiació solar i transformant la seva estructura molecular, és a dir, s’altera la longitud d’ona per tal que no sigui tan energètica ni tan perillosa per a la nostra pell. D’altra banda, els filtres físics actuen desviant o reflectint la radiació solar com una pantalla, de manera que els fotons reboten sense arribar a penetrar la pell.
La falta de protecció està lligada a la desinformació de la població i té com a conseqüència que cada any un nombre elevat de persones pateixin càncer de pell, un dels problemes més greus causat, principalment, pels raigs UVA i UVB.
Per sort, els protectors solars tenen la capacitat de protegir-nos. No obstant, segons les conclusions de la meva enquesta, el desconeixement de la majoria de la gent és molt preocupant. Tot i això, més de la meitat assegura que després d’assabentar-se dels perills, no només donaria més importància a aquest tema, sinó que miraria els components de les cremes i intentaria buscar alternatives més naturals per no fer mal a la biodiversitat marina, ja que l’impacte dels protectors solars convencionals sobre els esculls coral·lins cada vegada augmenta més. I és que tones de cremes solars que consten de substàncies supertòxiques provoquen el blanqueig dels coralls, també conegut com a bleaching. Com indica el nom, els coralls perden els seus colors brillants i intensos i comencen a blanquejar-se.
Arran d’això, he fabricat sis protectors solars naturals utilitzant principalment òxid de zinc o diòxid de titani com a principi actiu. Fent ús de l’espectrofotòmetre, he pogut afirmar la meva primera hipòtesi, ja que la crema solar exclusivament d’òxid de zinc s’ha aproximat a l’absorbància de les convencionals. És per això que he comprovat que és possible crear-ne una tu mateix sense haver d’usar filtres químics i, d’aquesta manera, respectar més el medi ambient. D’altra banda, cal tenir en compte que el meu protector solar ha estat creat en un laboratori no professional, per la qual cosa és funcional, però no arriba a tenir les mateixes propietats que un de convencional.
També crec que una part de la població no presta massa atenció a la data de caducitat o el símbol PAO (Period After Opening) i té tendència a aplicar els protectors solars sense consultar aquesta informació. Tot i que tant el gràfic d’absorbàncies, realitzat amb l’espectrofotòmetre, com els UV stickers (adhesius blancs que adopten un color lila quan són exposats als raigs UV) indiquin que aquesta crema sí que fa la seva funció, he arribat a la conclusió que els resultats es deuen al fet que la meva crema caducada està tancada hermèticament, ja que és en esprai, fet que ha afavorit la conservació dels seus components. No obstant això, no podem assegurar que totes les cremes caducades segueixen oferint aquesta protecció, per aquest motiu, no és recomanable utilitzar-les.
Pel que fa a les cremes amb FPS de 30 i +50, he pogut demostrar, amb el mateix equip, que efectivament totes dues presenten la mateixa absorbància; en conseqüència, corroboro que l’efecte de protecció és igual i que només varia la durada d’aquest efecte.
Finalment, tot i que la majoria de la gent no usi protector solar els dies ennuvolats, he pogut afirmar la meva tercera hipòtesi gràcies als UV stickers. Aquests adhesius han canviat al color lila i això significa que els raigs solars realment sí que travessen els núvols i tenen contacte directe amb la pell.
En conclusió, aquest no és un tema del qual la gent acostuma a estar informada, per la qual cosa crec que aquest projecte pot servir per conscienciar els lectors i donar-los més recursos a l’hora d’escollir un protector solar i cuidar-se la pell.
MATERIALS