Maria Bové Cristià
Premi Maria Josepa Massanés
Arts i Humanitats, i Ciències Socials i Jurídiques
“La Selvença” Història d’una cobla orquestra de la Selva del Camp (C. 1916-1961)
RESUM
Músics d’ahir, arrels de la música d’avui
El treball que es presenta a continuació és un estudi sobre la història de l’orquestra-cobla La Selvença, que va ser fundada a la Selva del Camp molt probablement a mitjans de la dècada de 1910 i que, després de superar els anys de la Guerra Civil, va continuar amb el nom de La Selvenca fins a finals de 1961. La font principal de la meva recerca ha estat la documentació que han conservat els familiars dels diferents integrants de l’agrupació, així com la informació proporcionada a través de les entrevistes orals que els he fet. També s’han utilitzat fonts d’arxiu, com els padrons, custodiats a l’Arxiu Històric de la Selva del Camp, o el Registre Civil, conservat a l’Ajuntament.
Amb la informació recollida he pogut analitzar aspectes com la creació de l’orquestra, les peces principals que tocaven, qui en formava part, on tenien lloc les actuacions, quina publicitat i quin material de difusió tenien, detalls relacionats amb la comptabilitat, etc. Tota la documentació recollida, netejada i classificada, s’ha arxivat en 26 caixes d’arxiu. Finalment, he volgut donar una visió de la importància d’aquests músics com a base de la gran vida musical de la Selva del Camp en el segle XXI.
El treball s’estructura en tres grans blocs. En el primer s’aprofundeix en la història de l’orquestra, fent èmfasi en la tradició musical de la Selva del Camp, el moviment associatiu cultural de finals del segle xix inicis del xx i el sorgiment de les primeres agrupacions musicals a la vila. Se centra l’atenció en qui van ser els integrants de la formació, tant en la primera etapa com en la segona. A través de l’anàlisi de la documentació localitzada he pogut definir els grans àmbits musicals que interpretaven i construir una gran base de dades de tots els documents musicals que he pogut recuperar (molts dels quals proporcionats pels familiars). També he fet recerca dels llocs on anaven a tocar i del cost de les actuacions. En aquest primer bloc, també he recuperat documentació referent a la comptabilitat i, sobretot, a la difusió (cartelleria i fullets de propaganda). Finalment, per tancar l’apartat, m’he referit a les notícies que ens parlen sobre la desaparició de l’orquestra.
En el segon gran bloc hi trobem les entrevistes realitzades als familiars dels músics, els quals s’han mostrat molt interessats a col·laborar en aquesta recerca aportant-me documents, records i anècdotes i mostrant-me alguns dels instruments dels seus avantpassats. Aquesta part és enriquidora pel fet de recollir la memòria de bona part dels integrants de l’orquestra La Selvença i aportar a la memòria col·lectiva del poble tots aquests records i vivències de les persones que encara avui els tenen presents.
El tercer gran bloc l’he dedicat al present i el futur de la música al poble de la Selva del Camp. Quin és l’estat actual de la música al poble? He analitzat les diferents escoles i entitats musicals de la vila. També he fet menció dels grups que actualment hi podem trobar, molts dels quals formats per gent jove.
Per tal de fer accessible tota aquesta informació, he creat un portal web d’accés lliure a través del qual podem consultar la base de dades (de més de 1000 registres) d’obres musicals que he anat construint, la història de l’entitat, els integrants, les diverses formacions, etc.
Una altra part important del treball ha estat, doncs, la catalogació del fons i la instal·lació d’aquest documents en caixes d’arxiu (26 unitats d’instal·lació), que suposa la recuperació de bona part de les partitures i particel·les procedents de La Selvença.
Finalment, he plasmat unes conclusions de tota la recerca que em permeten fer-me una idea aproximada del que fou i del que va suposar per a aquells moments històrics l’aparició d’aquesta orquestra-cobla.
L’apartat de bibliografia clou el treball de recerca. Aquest apartat m’ha permès veure i extreure informació d’algunes de les principals publicacions sobre la matèria.
El treball es complementa amb un annex documental on trobem el catàleg de les obres, les biografies dels músics, les entrevistes, l’hemeroteca, les fotografies d’estudi, la cartelleria i la fitxa de descripció del fons.
MATERIALS