saltar al contingut principal
Cercar
URV

Rosalind Franklin

Data de naixement i/o mort:
Anglaterra, 1920-1958
Destacada per...
Els seus estudis sobre l'ADN

Ja de petita la qualificaven de “alarmament intel·ligent”, cosa que li suposava més un problema que un avantatge. Encara que el seu pare s’oposava que estudiés, es va graduar en Química a la Universitat de Cambridge el 1941 i va fer el doctorat a la mateixa Universitat el 1945.

Després va passar tres anys productius (1947-1950) a París, al Laboratoire de Services Chimiques de l’Etat, on va estudiar les tècniques de la difracció de la radiografia. El 1951 va tornar a Anglaterra com a investigadora associada al Laboratori de John Randall, al King’s College de Cambridge.Va treballar amb Maurice Wilkins sobre l’estructura de la molècula de l’ADN, responsable de l’herència en els éssers vius.

Franklin va obtindre una fotografia de la difracció de raigs X que va revelar, de manera inconfusible, l’estructura helicoïdal de la molècula de l’ADN. Aquella recerca va ser utilitzada per l’investigador americà James Watson i el britànic Francis Crack, i va donar peu que establissin el 1953 la cèlebre hipòtesi de la “doble hèlix” que és característica de l’estructura molecular de l’ADN. El 1962 aquests investigadors van rebre, juntament amb Maurice Wilkins, el premi Nobel de Fisiologia i Medicina. Aquest descobriment va obrir el camí per comprendre la biologia molecular i les funcions genètiques, antecedents que han permès arribar a establir la seqüència completa del genoma humà.