saltar al contingut principal
Cercar
URV

Gertrude Elion

Data de naixement i/o mort:
Estats Units, 1918-1999
Premi Nobel de Medicina 1988
Destacada per...
Els seus estudis sobre l'AZT, pel tractament de la sida

Va néixer el 23 de gener de 1918 a Nova York en una família d’emigrants russos. Quan tenia quinze anys el seu avi va morir de càncer, fet que la va encoratjar a voler entrar al Hunter College, on es va graduar cum laude en Química el 1937 amb tan sols dinou anys. Als primers anys, Elion va tenir dificultats per trobar feina com a química, ja que molts laboratoris no volienles dones. Mentrestant, però, va assolir experiència treballant per hores i de manera temporal.

Però quan va començar la Segona Guerra Mundial hi havia escassetat de tècnics de laboratori i es van obrir places per a dones, la qual cosa va possibilitar que Elion iniciés la seva carrera.

Va treballar com a assistent de George Hitchings, amb qui va rebre el Nobel el 1988. Amb aquesta recerca conjunta van produir medicaments que van fer possible el trasplantament d’òrgans i van donar esperança a la leucèmia infantil. Va desenvolupar el tractament per a la gota i l’herpes, malalties que poden ser fatals per a persones que facin quimioteràpia.