saltar al contingut principal
Cercar
URV

Marie Le Jars De Gournay

Data de naixement i/o mort:
1565 – 1645, París
Destacada per...
mostrar la igualtat intel·lectual entre homes i dones

Va néixer i va morir a París, en el si d'una família d'origen noble. Es va introduir en els treballs alquímics com a mitjà d'expansió intel·lectual, però el seu afany investigador va topar amb crítiques i atacs de tota mena. Presentava públicament en els salons de l'època les seves idees a favor de l'alquímia i de la igualtat de les dones per accedir al coneixement. Marie le Jars escriu en la seva autobiografia, a meitats del segle XVII, que duia a terme el seu treball, els seus experiments, com un treball intel·lectual, però que era conscient que s'havia de defensar contra els atacs que deien que no era normal per a una dona de I'època "observar les proporcions d'una bona cocció, el que esdevindrà la matèria que tens al foc, amb una curiositat natural i sana".
VA adquirir la seva formació de manera autodidacta. Va aprendre llatí comparant textos que havien estat traduïts al francès amb els originals. També es va interessar per la física, la geometria. La història i la filosofia. Va dirigir un saló a casa seva on es trobaven homes i dones intel·lectuals per discutir sobre els temes més diversos de filosofia, política i literatura.
El 1622 va escriure la seva obra principal: Egalité des hommes et des femmes. La idea principal consisteix a mostrar que si bé homes i dones es diferencien físicament, les seves ànimes, en canvi, són iguals. Anima a les dones a fer servir la seva intel·ligència i a adquirir la formació que desitgin i que necessitin per poder estar intel·lectualment en un pla d’igualtat al costat dels homes i per demostrar, també en la realitat, la igualtat de sexes.