CRAI, Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la InvestigacióDonatiu Pau Xuriguera

El fons Xuriguera de la URV fou donat pel seu fill Pau el 2006 a la Facultat de Lletres. Actualment es troba a la Biblioteca del CRAI Campus Catalunya, i està format per 342 documents entre llibres i revistes corresponents a la seva etapa de mestre a França

Després de viure a Balaguer quatre anys, la seva família s'establí a Lleida el 1913, Als 20 anys, fundà l'Agrupació Cultural Lleidatana, al mateix any que es feia càrrec de la direcció de la revista Lleida. Milità a  Esquerra Republicana de Catalunya i al Bloc Obrer i Camperol; entrà a l'Ajuntament de Lleida, on en fou alcalde accidental el 1936. Al 1938 travessà la frontera francesa, per acabar establint-se a Montauban, per viure donà classes. Tornà a Catalunya el desembre del 1948. Es va dedicar novament a l'ensenyament i a fer traduccions per encàrrec. Alhora, s'editava les seves obres en una editorial pròpia, Edicions Ilerda. A l'any 1977, ja restablerta la democràcia, es reincorporà a l'ajuntament de Barcelona, en el Museu d'Història de la Ciutat, fins a jubilar-s'hi el 1987.

Entre 1926 i 1939 publicà col·laboracions en diverses publicacions periòdiques: Lleida (1921-1930), L 'Ideal, Vida Lleidatana, El país, La jornada, Front (d'on fou secretari de redacció),L'Hora i Combat. Acabada la guerra, escrigué en les revistes de l'exili Per Catalunya (Niça 1945), Quaderns de l'exili i Xaloc. També va fer traduccions al castellà o al català d'autors clàssics.

Font: Wikipedia. Resumit i recuperat el 22 de març de 2010

Donatiu Sr. Pau Xuriguera


Informació