CRAI, Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la InvestigacióLlegat Teresa Rovira i Comas


BIOGRAFIA

Teresa Rovira i Comas (Barcelona, 13 de desembre de 1918 – 23 de setembre de 2014) va tenir dues grans passions: les biblioteques infantils i mantenir viva la memòria del seu pare.

Joventut i exili

Filla gran de l’escriptor, periodista, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, Teresa Rovira sempre va estar envoltada de llibres, tant a la casa familiar del barri d’Horta de Barcelona, com a la caseta de la platja Arrabassada de Tarragona, on hi passaven els estius. Als 15 anys va ingressar a l’Escola de Bibliotecàries, era el juny de 1936 i va estudiar la carrera durant la guerra civil. Com a pràctica dels seus estudis, va organitzar l’extensa biblioteca del seu pare amb la classificació decimal l’any 1938.

Al gener del 1939 marxa a l’exili a Perpinyà amb la seva família. Llicenciada en Lletres per la Universitat de Montpeller el 1944, serà el 1949 quan podrà retornar a Catalunya per acabar la carrera de bibliotecària. El seu marit (s’havia casat el 1946 amb Felip Calvet a Andorra, únic lloc on ho podien fer en català) no obtindrà un passaport fins al 1958. El seus pares no arribaran a tornar i moriran a França.

Una bibliotecària innovadora dedicada als més petits

Conclosos els seus estudis, Teresa Rovira comença a treballar a la Biblioteca Popular d’Esparreguera el 1953 i a la Biblioteca de Catalunya el 1958. En aquella època, va contribuir a salvar la llengua, recuperant els llibres en català que havien estat amagats als soterranis i retornant-los a la sala de lectura de les biblioteques. Com a bibliotecària, va ser de les primeres a organitzar seccions infantils separades de les dels adults. La seva recerca se centra en la literatura infantil i juvenil catalana del noucentisme i en l’organització de biblioteques escolars.

Va ser professora de l’Escola de Biblioteconomia,  directora de la Biblioteca Popular de Santa Pau (1971-1981) i cap de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona (1981-1983). D’entre la llarga llista de premis que va rebre, destaca la Creu de Sant Jordi (2002). Des de 2013, el Servei de Biblioteques de la Generalitat atorga un “premi a la innovació a les biblioteques públiques” que porta el seu nom.

Recuperació de la memòria d’Antoni Rovira i Virgili

Durant més de 40 anys, va lluitar per recuperar els documents  del seu pare, que havien estat requisats i duts a Salamanca. Des que va saber que hi eren, el 1969, va iniciar el tràmits per aconseguir-ne la devolució, tot i els continus entrebancs. En l’anomenat “retorn dels papers de Salamanca” només es va restituir allò que es pogués demostrar que es posseïa amb anterioritat. En el cas de Rovira i Virgili, a més dels llibres amb alguna dedicatòria, Teresa Rovira va poder reclamar tots aquells que conservaven la classificació decimal que hi havia posat a mà, tot fent pràctiques el 1938.

Bibliografia:

Aloy, J. M. (1998). L’Origen i la història de la biblioteca infantil catalana: conversa amb Aurora Díaz-Plaja, Teresa Rovira i Concepció Carreras. Faristol, (31), 18–27. 

Entrevista a Teresa Rovira [Arxiu de video]. Recuperat de: https://www.youtube.com/watch?v=yhTthdAUfd8&feature=youtu.be

Marimon, S. (19 febrer 2015). Els néts i besnéts dels propietaris recuperen alguns dels documents segrestats a Salamanca des de fa 76 anys. Ara. 

Martín, L. (2004). El subtil teixit de la polidesa: entrevista a Teresa Rovira. Escola Catalana,(409), 32–40. 

Revista de Catalunya: homenatge a Teresa Rovira. (2014). Barcelona: Fundació Revista de Catalunya.

Roig, J.M. (23 setembre 2014). Teresa Rovira: “He estat tan feliç fent de bibliotecària”. Núvol: el digital de cultura. 

OBRES DE TERESA ROVIRA I COMAS

Us oferim una relació de les obres de Teresa Rovira i Comas

ACTES I HOMENATGES

 

DESCRIPCIÓ DEL LLEGAT

El Llegat Teresa Rovira i Comas consta de més de 200 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, periodista, escriptor, filòleg, historiador, ideòleg i polític nacionalista nascut a Tarragona, exiliat al gener de 1939 i mort a Perpinyà el 1949 mentre era president del Parlament de Catalunya a l’exili:

LLIBRES D’ANTONI ROVIRA I VIRGILI

  • Lllibres d’història, política, gramàtica, diccionaris, llibres de lectura, poesia, teatre i antologies publicats des de començaments del S. XX fins a la Guerra Civil. També hi ha obres que va escriure a l'exili i publicades a l'estranger (Argentina,  Mèxic i  França). A més,  reedicions dels seus llibres a partir dels anys seixanta fins a l’actualitat.
  • Traduccions d’obres de literatura anglesa de principis de S. XX
  • Obres prologades per Antoni Rovira i Virgili
  • Revistes dirigides per ell: Revista de Catalunya,  l’Anuari de Catalunya i  l’Anuari dels catalans

LLIBRES SOBRE ANTONI ROVIRA I VIRGILI

  • Llibres i articles que parlen d’Antoni Rovira i Virgili o en fan menció: biografies, correspondència,  bibliografies i  estudis sobre el seu pensament polític i ideològic

 

Trobareu descrits tots els documents que formen part d'aquest Llegat a l'enllaç següent


Informació