saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projecte Hospital de Touba al Senegal realitzat amb la col·laboració del Centre de Cooperació al Desenvolupament "URV Solidària" i l'Hospital Joan XXIII


L’Hospital de Touba, actualment, és l’hospital de referència per a la població de les ciutats de Touba i Diourbel (al Departament de Mbacké). La construcció del mateix es va iniciar l’any 1994 amb el finançament exclusiu dels immigrants senegalesos residents a Catalunya.

A dia d’avui, és considerat un Hospital Nacional, d’acord amb el seu nivell tècnic, per tant és un referent en tot el territori Senegalès. La seva capacitat es de 200 llits d’hospitalització amb 330 professionals, 20 dels quals són metges.

Al mes de març de 2010, a instàncies de la Gerència de l’Hospital Joan XXIII, dins el Programa “Col•labora en un projecte de Cooperació Internacional” impulsat pel Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària” és va obrir una convocatòria pels membres de la Comunitat Universitària amb la finalitat de formar un grup de treball que havia de fer un estudi d’identificació de les necessitats de formació de l’Hospital Matlaboul Fawzini de Touba.

De la selecció va resultar un equip sanitari, amb experiència en cooperació, format per una metgessa de família, un pediatra i 2 infermeres, treballadors tots ells de l’ICS i vinculats a la URV com a estudiants o col•laboradors.

Els objectius de la primera part del projecte eren:

- Valoració i priorització de les necessitats de formació a l’Hospital de Touba.

- Formació teòrica al personal d’infermeria, personal paramèdic i mèdic de l’Hospital, sobre embenatges, prevenció d’infeccions nosocomials, higiene de les mans, triatge dels pacients als serveis d’urgències, atenció matern - infantil, afeccions respiratòries i diabetis mellitus.

- Assistència sanitària, amb la finalitat d’intercanviar coneixements. Es tractaria de dissenyar conjuntament activitats de formació pràctica, per els serveis de consultes externes, medicina interna, pediatria, urgències i sala de parts.

A partir d’aquest moment, gràcies al conveni de col•laboració entre ambdues institucions (URV – Hospital Joan XXIII) i un cop realitzades les activitats descrites anteriorment, l’objectiu és assolir el finançament per continuar duent a terme aquest projecte, que inclou la reparació de material d’esterilització, sanejament de quiròfans, cuines, reparació de rentadores, reparació de càmera refrigeradora, adequació de sales d’aïllament per malalts infecciosos, compra de material específic, així com enquestes prèvies al començament del projecte, per tal de millorar qualitativament les condicions de vida de la població local.