saltar al contingut principal
Cercar
URV

Segona fase del projecte de l'Hospital de Touba al Senegal realitzat amb la col·laboració entre el Centre de Cooperació al Desenvolupament "URV Solidària" i l'Hospital Joan XXIII


Des de l’any 2002 l’Hospital Mathlaboul Fawzini de la ciutat de Touba, al Senegal, i l’Hospital Joan XXIII mantenen relacions d’ajuda i cooperació, intercanviant coneixements mèdics. L’any 2011 el Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària” va subvencionar part del projecte que l’Institut Català de la Salut téamb l’hospital senegalès en el marc de la convocatòria de la Comissió URV Solidària per a projectes de cooperació al desenvolupament de caràcter intern adreçada a membres de la comunitat universitària.

Aquest projecte ha durat dos anys, al llarg dels quals els metges de l’ICS han format un grup de professionals senegalesos en matèria de salut.

Al novembre del 2010, en la primera fase del projecte, un equip de treball de l’ICS va viatjar al Senegal per identificar les necessitats en matèria de formació dels membres de l’Hospital de Touba.

En la segona fase del projecte, l’any 2011, quatre metges senegalesos de l’Hospital de Touba van desplaçar-se fins a Tarragona, per a formar-se i treballar a l’Hospital Joan XXIII. Durant la seva estada els professionals de l’ICS van incidir sobretot en la formació sobre la prevenció de les malalties infeccioses, higienització de les mans, tractament de restes biomèdiques, tècniques d’intervenció sanitària i creació d’un full de ruta amb la posada en marxa d’un programa per a la prevenció d’infeccions nosocomials dins de la qual es trobaria l’aïllament dels malalts infecciosos, distinció dels circuits de net i brut i actuacions determinades davant de les infeccions concretes.

Davant dels objectius previstos del grup mixt es van dur a terme classes teòriques i pràctiques per part de la doctora Olona de l’Hospital de Joan XXIII amb un total de 80 hores. A aquestes classes, la doctora Olona va parlar dels conceptes bàsics i dels procediments que seguia l’hospital tarragoní davant aquest problema. El grup de professionals senegalesos va adaptar els coneixements adquirits a les classes i van confeccionar un full de ruta amb el programa de treball que havia de seguir a partir d’aquí l’hospital senegalès.

Durant la seva estada a l’Hospital Joan XXIII els quatre metges senegalesos van rotar pels Serveis de Cirurgia, Microbiologia, Obstetrícia, Urgències i Manteniment. Actualment aquests metges que van viatjar fins a Tarragona són els responsables de la formació dels professionals del seu hospital.