saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projecte d'Enginyeria al Senegal (2008)


Aquest projecte va consistir en l'extracció d'aigua d'un pou al poble de Guerle-Seck, situat a l'interior del Senegal. Es va portar a terme per un equip de treball format pel professor de l’ETSE, Dr. Ernest Gil, i els aleshores alumnes d'Enginyeria Elèctrica: Josep Gallardo, Albert Font i Xavi López i amb la col·laboració de Víctor Molina i Juliana Salazar de la ONG GADIS, la qual ja disposa d'experiència en actuacions de caire sanitari al Senegal.

El Dr. Gil ja disposava d’experiència per haver col·laborat amb el Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària” en un projecte similar a l’Amazònia Brasilera l'any 2004, consistent en la extracció d'aigua d'un pou mitjançant l'aprofitament de la energia solar. L’elecció d’aquest sistema està justificada en aquest casos per la no dependència de combustible, la no generació de residus i el seu baix cost de manteniment.

L' 11 de febrer un membre de l’equip es va desplaçar a Dakar per fer algunes compres ja negociades des d'aquí. El 18 de febrer sortia la resta del grup carregat amb 150 kg de material (bomba d'impulsió, tubs d'aigua, eines, etc). Allí varen tenir una gratificant i multitudinària rebuda, sobretot de nens i nenes.

Durant els dies que va durar la feina varen passar infinitat d’esdeveniments. Per optimitzar el poc temps disponible, es va treballar de dia i de nit. En aquest sentit va ser molt important la participació i ajuda de persones locals. Finalment va brollir l'aigua. Va ser una festa local i alhora un descans i satisfacció per l’equip.

El pou serà administrat pel poble i està previst fer-lo servir, en principi, per al conreu, sense desestimar que també s'utilitzi per consum humà. Fins ara el poble no disposava de cap explotació agrícola per manca d'aigua. Tot i que el cabal d'aquest pou no es elevat, el cost d'explotació es pràcticament nul, i ben aprofitat és suficient per abastir d'hortalisses a tot el poble.

Aquest viatge ha permès a l’equip de la URV constatar les dificultats de la vida a l'interior del Senegal. Sigui com sigui, al menys sabem que a Guerle-Seck de moment l'aigua avui no es un problema.