saltar al contingut principal
Cercar
URV

Suport en la creació d’un Sistema d’Informació Geogràfic (SIG) ambiental pel control de la qualitat ambiental de la província d’Orellana - Equador (2012)


Equador, i en especial la província d'Orellana, es caracteritza per ser un territori ric en petroli al voltant del qual s'ha produït un fort creixement de la indústria extractiva. Les activitats d'aquesta indústria i els seus impactes mediambientals són la principal problemàtica a la qual s'enfronta la població i les administracions que l'han de gestionar.

L’activitat per la qual l'Associació Enginyers Sense Fronteres va sol·licitar la col·laboració de dos tècnics en SIG del Departament de Geografia s'emmarca dins el projecte d'ESF "Enfortiment de capacitats locals per a l'exercici i defensa dels drets humans i la gestió ambiental sostenible en el marc de les indústries extractives". Així, dos alumnes de Geografia de la URV, sota la direcció de la Dra. Yolanda Pérez, si van vincular durant l’estiu de 2012.

Feina prèvia al treball de camp

La tasca inicial va ser l’elecció d’un software lliure (finalment el gvSIG) i la creació d’una base cartogràfica per a una parròquia d’Equador, per la qual cosa es van facilitar les capes d’informació que hi havien digitalitzades fins al moment, d’on es va fer un buidatge i les modificacions pertinents per deixar la base cartogràfica apunt per treballar-hi.

Altres recursos que es van preparar per tal de fer tallers a la zona d’estudi van ser un seguit de manuals que resumien com s’havien d’utilitzar els diferents instruments. Un d’ells va recollir les instruccions d’un model de GPS de manera genèrica i un altre que donava les directius per utilitzar el software escollit pel geoportal.

Treball de camp a la zona d’estudi

A Equador es van haver de replantejar una part de les tasques per tal d’adaptarles a les necessitats que existien en aquell moment. D’aquesta forma es va haver de prioritzar la realització de capacitacions en software lliure als tècnics del departament de gestió ambiental del GAPO (Gobierno Autónomo Provincial de Orellana), per d’aquesta manera utilitzar-lo amb la finalitat de la creació d’un geoportal, evitant-se així una despesa important de diners amb llicències d’altres softwares no lliures, com l’ArcGIS. I tanmateix, centrar-nos en impulsar el geoportal en qüestions d’assessorament. D’aquesta forma amb les limitacions del temps es va poder participar només en la fase prèvia del geoportal, el qual encara li queda un llarg recorregut per ser operatiu.

Altres tasques desenvolupades van ser: la realització d’un taller de capacitació en GPS, emmarcat dins d'unes jornades de formació a líders comunitaris de la província, organitzades per la Fundació Alejandro Labaka i en la que va col·laborar Red de Líderes Àngel Shingre i ESF; l'elaboració d’un apartat dedicat a l’ús del GPS per a un manual de salut ambiental; i finalment, l’elaboració de material cartogràfic per un documental realitzat des de INREDH. 

Opinió personal de l’experiència per part dels estudiants

“El fet de treballar amb un equip relacionat amb els nostres estudis ha estat molt productiu i beneficiós per la nostra experiència com a geògrafs, i el fet de participar en un projecte permet aprendre sobre aspectes de coordinació i gestions que serveixen per complementar la formació de la carrera. A més el fet de tenir l’oportunitat de viatjar en tasques de col·laboració a altres països i veure la seva realitat de primera mà, és una experiència personal que junt amb l’acadèmica la recomanem a qualsevol estudiant.“