saltar al contingut principal
Cercar
URV

Enfortiment de la gestió pública ambiental a la província equatoriana d'Orellana (2011)


Del 12 de juliol al 12 de setembre de 2011, en el marc del programa "Col·labora en un Projecte de Cooperació Internacional" que ofereix el Centre de Cooperació al Desenvolupament "URV Solidària" i l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres (ESF) per a estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, una alumna del CEDAT va tenir l'oportunitat de conèixer un lloc de referència a nivell mundial (pels que opten per la disciplina de dret ambiental) com és la província equatoriana d'Orellana, la qual ha estat greument afectada pels impactes causats per l'activitat petrolifera que de manera intensiva s'exerceix a la regió.

El treball dut a terme durant l'estada d'aquesta alumna es divideix en tres àrees:

  • Acompanyament a l'equip jurídic de la Red de Líders Comunitaris "Angel Shingre" i la Fundació Regional d'Assessoria en Drets Humans (INREDH) en l'estudi de diversos casos d'afectació a Drets Humans i altres béns jurídics per les activitats pròpies de la indústria petroliera a la província. Identificació de casos paradigmàtics per a la seva promoció a nivell internacional, estudi de l'estat actual dels mateixos i de les vies jurídiques quan s'han abordat per exigir responsabilitat.
  • Suport al procés "Proposta d'Ordenança Única Ambiental" amb el qual es va fer un pas endavant en la creació juntament amb el govern municipal, d'una eina mitjançant la qual es pretén brindar seguretat jurídica a la població, posar fi a situacions abusives i millorar l'estat del medi ambient municipal.
  • Visita a poblacions indígenes i camperoles afectades per l'activitat petroliera amb la finalitat de realitzar tallers on s'exposen els drets reconeguts en la constitució i les lleis equatorianes, així com la importància d'exigir-los a temps.

Dos elements van revestir d'especial importància aquesta experiència personal i professional per a l'alumna: la seva formació com a jurista i la seva condició d'estudiant del CEDAT, que l'havia permès analitzar de forma prèvia, gràcies al treball realitzat des de la Clínica Jurídica Ambiental les particularitats de l'actual sistema jurídic equatorià i les novetats incloses per la constitució de 2008.

Aquesta experiència l'ha brindat la possibilitat de poder analitzar una realitat ambiental, social, política, econòmica i jurídica especialment apassionant, que ha enriquit la seva perspectiva i el seu criteri professional a l'hora d'observar la complexa situació actual d'Amèrica Llatina i la del nostre país.