saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projecte de salut a la zona nord de l'estat de Chiapas, Mèxic (2005-14)


Alumnes de l’àmbit sanitari desenvolupen aquest projecte a la zona nord de l’estat de Chiapas (Mèxic) des del 2005, on porten a terme un projecte centrat en el suport al sistema de salut autònom zapatista.

El principal objectiu del projecte es capacitar a formadors i promotors mitjançant els “Encuentros de salud” que es realitzen en els centres de formació zapatistes. Aquests “Encuentros” són seminaris formatius en els que es comparteixen coneixements de manera multidireccional.

Una altra prioritat és l’equipament de cases de salut, amb material sanitari i farmacològic. Aquesta part es fa mitjançant donacions econòmiques que van destinades íntegrament a finançar aquesta acció.

Els promotors i formadors de salut, són majoritàriament gent del camp, que vol col•laborar amb la seva comunitat en l'àmbit de la salut i que es dedica de forma altruista a compartir consell i atenció sanitària.

Els promotors reben els coneixements dels formadors, que tenen més experiència i alhora es formen en més seminaris i trobades de salut. Hi ha altres ONG i universitats mexicanes que també els donen formació desplaçant-se comunitat per comunitat.

Aquests “encuentros” tenen una gran importància perquè són també moments de trobada per a gent de moltes comunitats i representen un esdeveniment social que esperen durant tot l'any. Venen una desena de formadors i més de 150 promotors, agrupant un gran nombre de comunitats.

El projecte del 2012

Un grup de catorze estudiants: cinc estudiants de Medicina de cinquè i sisè curs, una infermera i una estudiant de quart d'infermeria, dues nutricionistes ja diplomades, dues fisioterapeutes, una estudiant de tercer curs; a més del coordinador del projecte i la metgessa responsable, ambdós amb una llarga experiència i trajectòria dins dels projecte, van tenir l’oportunitat de participar en aquest projecte.

Aquesta acció compta amb una implicació personal molt important. De tal manera que els alumnes implicats s’involucren amb la feina de difusió i recaptació de fons perquè el projecte tingui continuïtat any rere any.

Dins dels objectius del projecte s'hi emmarca la formació sobre el context sociopolític i històric de la zona, es realitzen reunions setmanals i trobades de cap de setmana on conviuen amb el grup. També es va redactar un manual de consulta que els hi va servir pels tallers i que es van repartir a promotors i formadors de salut locals amb els temes sol·licitats l'any anterior, que van ser: neurologia, patologia abdominal, fisioteràpia, introducció a la psiquiatria, primers auxilis psicològics i nutrició. També es va dedicar una part especial a l'elaboració d'un pla d'emergència per a les comunitats indígenes.

El projecte està pensat en dues fases diferenciades: la primera, d'una setmana de durada i amb els formadors (una quinzena de persones aproximadament), on són els alumnes de la URV que donen els tallers de formació directament, a partir de la teoria i a través de casos pràctics, dinàmiques de grup, debats, etc., que els ocupa tota la jornada. I una segona fase del projecte, en què el grup es divideix en dos centres de formació i els estudiants supervisen les classes que els formadors donen a un total de més de cent promotores i promotors de salut. Es van adaptar les classes programades, només amb els formadors. Així es va poder aprofundir més en conceptes, treballar casos clínics i orientar als formadors en la seva tasca didàctica i de promoció de salut.

Els últims dies del projecte els estudiants van tenir l'oportunitat de visitar una altra zona, selva endins, i realitzar un altre projecte: es van dividir en dos grups i van realitzar tallers de fisioteràpia a l'hospital autònom, i a més van participar en una campanya d’ecografies i de citologies de coll d’úter a la qual van acudir més de cent persones.

Malgrat alguns entrebancs, propis del treball en condicions difícils, el projecte va ser tot un èxit i tant els formadors com els estudiants van valorar molt positivament la feina feta.